środa, 12 grudnia 2012

Mały Świat i ser na drogę. Wytrawny sernik w zimowej szacie







Mały Świat...
Dom samotny ale ciepły.
Ogród uśpiony.
W bieli.
Pies witający mnie ,dzikim tańcem'.
Znajome i bliskie ścieżki.
Prości uśmiechnięci Ludzie.
Opowiadają mi historie z Małego Świata.
Pytają o mój Wielki Świat.
Pakuję jajka z Panią Kazią.
Częstuje mnie drożdżowym plackiem.
Obok stawia szklankę herbaty z cytryną.
Obie tęsknimy za wiosną...
Dostaję wiejski ser na drogę.
-Będzie na sernik.
Wracam do Wielkiego Świata.
Piekę sernik...








Sernik z suszonymi pomidorami,oliwkami i czarnym sezamem

proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm

spód
100 g mąki wieloziarnistej - użyłam Lubella
100 g otrębów owsianych
50 g pokruszonych płatków migdałowych
100 g masła schłodzonego
łyżka czarnego sezamu
szczypta soli i pieprzu

Mąkę,otręby,płatki migdałów i sezam wsypałam do miski.
Dodałam szczyptę soli i pieprzu.Wymieszałam.
Dodałam masło pokrojone w małe kostki.
Zrobiłam kruszonkę.
Boki formy na sernik wysmarowałam masłem.
Spód wykleiłam kruszonką.
Wstawiłam do lodówki.

Masa serowa

700 g tłustego sera
100 g sera z niebieską pleśnią
2 jajka
garść suszonych pomidorów pokrojonych
garść czarnych oliwek pokrojonych
garść płatków migdałowych
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
sól i czarny pieprz do smaku

Piekarnik nagrzałam do 150 st.C.

Do misy wrzuciłam sery,płatki migdałowe,jajka,pieprz cayenne.
Wymieszałam za pomocą mieszadła miksera.
Dodałam pomidory,oliwki,czarny sezam.Włączyłam mieszanie.
Dosmaczyłam solą i czarnym pieprzem.
Masę serową wyłożyłam na spód wyjęty z lodówki.
Wyrównałam wierzch i wstawiłam do pieca.
Piekłam 1 godzinę.
Zostawiłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostudzenia.
Wstawiłam na noc do lodówki.








Sernik polecam jako lekkie danie z ulubioną sałatką.
I kieliszkiem wina .
Można go zabrać do pracy.
Do znajomych na wspólną kolację.
Możliwości jest wiele...
Smacznego!


* Inspiracją był ten przepis.
Zmieniłam proporcje, składniki spodu i masy serowej.

106 komentarzy:

  1. Oj, pamiętam sernik z wiejskiego sera ! Oj, to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna,
      u mnie bywają często.
      Smakują bosko.

      Usuń
  2. Sernik wytrawny to dla mnie nowość. Jednak zdecydowanie bardzo interesująca nowość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina,
      zapewniam Cię,że jest pyszny.
      To ser,oliwki i pomidory.
      Zapieczone.

      Usuń
  3. Wytrawny sernik! Jak zawsze ciekawie u Ciebie Amber!:) Skosztowałabym sobie takiego serniczka, tak jak proponujesz, z jakąś lekką sałatką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh,
      na pewno by Ci smakował.
      Dziękuję.

      Usuń
  4. Kochana wytrawny sernik .... przyznam szczerze, ze nie umiem sobie wyobrazić jego smaku ....ma w sobie tyle różnych cudownych składników .... chętnie zjadłabym go z sałatką z roszponki .... wielki buziak Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu,
      jeżeli lubisz dobry ser,oliwki i pomidory to zapewniam,że polubisz.
      Ja dzisiaj jadłam właśnie z roszponką i francuskim vinegretem.
      Całusy!

      Usuń
  5. Z sałateczką wybornie. Idealny wytrawny sernik! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ten sernik jest ... ach, brak słów! obłędny :) ..

    OdpowiedzUsuń
  7. Z wiejskiego sera to pewnie poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda niesamowicie pysznie
    i jeszcze z wiejskiego sera - to musi być smak!
    Ps. u nas w domu upiekły się już trzy chleby, tyle, że ja zabierałam się za to zbyt długo i pałeczkę przejął mój mąż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu,
      bo jest pyszny!

      Mąż przy pieczeniu chleba!
      Szczęściara...

      Usuń
  9. jesteś niesamowita!!! cudowny musi być ten sernik, w takiej wytrawnej wersji nigdy nie jadłam :( dasz spróbować???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewiórko,
      polecam bardzo tę wytrawną wersję.
      Częstuj się!

      Usuń
  10. Dobrze z Wielkiego Świata wyruszyć do tego małego - konfrontacje dobrze robią, nie tylko dla smaków:). A smaki,Ania, smaki sernika przepyszne...!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina,
      właśnie tak!
      Lubię takie zderzenie Małego z Wielkim.
      Uczy wiele...
      Sernikiem chętnie Cię poczęstuję!

      Usuń
  11. NIgdy jeszcze nie jadlam takiego sernika... Wyglada przepysznie. A Maly Swiat jest blizszy mojemu sercu niz ten Wielki :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko,
      kiedyś spróbuj.
      Z pewnością polubisz.
      Mały Świat jest taki piękny...
      Serdeczności!

      Usuń
  12. wow .... jak to musi bajecznie smakowac....
    ser,oliwki i pomidory- wszystko co uwielbiam ....
    - jej tylko czy mi wyjdzie taki piekny???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje bajecznie!
      Na pewno taki sam Ci się uda.
      To nic trudnego.
      Smacznego!

      Usuń
  13. Taki ciekawy sernik ,wow! Nigdy nie jadłam wytrawnego serniczka. Brzmi świetnie. Zwłaszcza z tym winem:).
    Ściskam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu,
      zachęcam Cię,żeby spróbować.
      Smak zaskakuje.
      Wino konieczne!

      Usuń
  14. Amber, co Ty wyprawiasz z moją wyobraźnią;-)? Przełykam głośno ślinę, a M. patrzy na mnie jak na wariatkę, która się ślini do monitora;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena,
      cieszę się,że pobudzam Twoje kulinarne emocje.
      Dziękuję!

      Usuń
  15. nigdy na to nie wpadłam, a przecież to fantastyczny pomysł na pikniki i różnego rodzaju wyprawy. Dzięki za ten przepis!


    Krysia BloodyGoodFood

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu,
      dokładnie tak.
      Sernik wspaniale się sprawdza na wszelkie okazje.
      Smacznego!

      Usuń
  16. spodziewałam się śliwki, żurawiny, przyprawy piernikowej! :))))
    niesamowita jesteś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,
      takie smaki to ja zostawiam sobie na ostatnią chwilę.
      Nie lubię przeżywać świąt przed świętami.
      Dziękuję.

      Usuń
  17. O rety! Z sałatą lodową, albo z zmową wersją greckiej sałatki... musi smakować wyśmienicie. Może pomyślę i ukradnę :D Mnaim!

    OdpowiedzUsuń
  18. narobiłaś mi wielkiego smaku!:) od dawna chodzą za mną takie sernikowe, wytrawne klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko,
      sernik łatwo wykonać.
      Smacznego Ci życzę!

      Usuń
  19. Przymierzam się do wytrawnego sernika, ale z powodu Świąt mój plan jest odłożony na Nowy Rok ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona,
      mam nadzieję,że poinformujesz mnie,jak plan zostanie zrealizowany.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  20. wow! oszalałam na jego punkcie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowny! Nie przepadam za sernikami, ale ten - wytrawny - już pokochałam ;-))
    Ściskam czule ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inkwizycjo Droga,
      skoro wytrawny wolisz,to cieszę się bardzo!
      Mam nadzieję,że miłość nie umrze...
      Całusy ślę.

      Usuń
  22. Z wiejskiego sera najlepsze serniki wychodzą.
    Ten Twój to musi być poezją smaków!
    Pozdrawiam cieplutkow. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser wiejski najlepszy!
      Dlatego taki sernik potrzebuje dobrego sera.
      Dziękuję!

      Usuń
  23. Taki sernik...jestem mile zaskoczona. chętnie bym spróbowała:)
    Lubię ser na słono i ostro to myślę, że i taki przypadłby mi do smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulo,
      zapraszam do próbowania.
      Potrafi zaskoczyć wspaniałym smakiem!

      Usuń
  24. Bardzo, bardzo ciekawy. Do zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam taki kulinarny eklektyzm!! Pysznie brzmi i wygląda, a składniki splatają się w finezyjną całość mimo pozornego niedopasowania.
    z bieguna północnego ściskam gorąco!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga,
      jak ja lubię Twoje komentarze!
      Sernik jest niebanalną odmianą słodkich.
      Polecam Ci.
      Na południu miasta mróz zwala z nóg.
      Uściski!

      Usuń
  26. Ile pyszności w środku sernika, bardzo ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  27. Te wytrawne sernik strasznie mnie intrygują. Najpierw była Anna-Maria, teraz Ty Amber. Coraz bardziej jestem zaciekawiona i zauroczona zarazem tymi wytrawnymi cudownościami :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno,
      warto kiedyś pokusić się o wytrawną wersję sernika.
      To moja nie pierwsza wersja sernika na słono.
      Zrobiłam ich już kilka.
      Ale to pierwszy,jaki pokazałam na blogu.

      Usuń
  28. Mniam! Ale pyszności! Nigdy nie jadłam takiego sernika, ale wiem, ze na pewno przypadłby mi do gustu :) Pozdrawiam!

    pieczarkamysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysiu,
      ja też jestem tego pewna.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  29. w życiu bym nie wpadła na taki pomysł, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  30. O rany, rany, jaki wspaniały. A że lubię serowe wytrawne tarty, taki sernik na pewno też by mi smakował.

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa,
      dziękuję!
      Dla miłośników serowych tart miła odmiana.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  31. Takiego sernika to moje podniebienie jeszcze nie kosztowało ! Doskonały pomysł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Viola,
      zachęcam Cię do spróbowania.
      Dziękuję!

      Usuń
  32. as ja takiego wytrawnego jeszcze sernika nie jadłam , chętnie bym się wprosiła do Ciebie Aniu , nie tylko na sernik *

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu,
      warto pokosztować.
      Zapraszam Cię i na sernik i na resztę.
      Uściski!

      Usuń
  33. Wygląda niesamowicie, te kolory w nadzieniu, cudo.
    Czasem się zastanawiam, czy taki Mały Świat nie jest lepszy od tego Dużego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usagi,
      jest też niesamowity w smaku!
      Najlepiej by było mieć trochę Małego i trochę Wielkiego Świata...
      Pozdrawiam Cię.

      Usuń
  34. nawet przez myśl mi nie przeszło żeby zrobić sernik na słono... ale jak patrzę na jego składniki, to perspektywa podania go w towarzystwa wina w jakiś mroźny wieczór, wydaje się niezwykle kusząca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś,
      ten sernik to kusząca perspektywa nie tylko na mroźny wieczór.

      Usuń
  35. Ten drożdżowy placek i herbata z cytryną to coś fantastycznego, ale sernik to czysta rozkosz!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga,
      oba warianty podane z sercem zachwycają!
      Pozdrowienia.

      Usuń
  36. Zaskakujący, inny, intrygujący.. Jadłam kiedyś sernik z sera plesniowego ale z pomidorami nigdy.Melduję, że zmysły pobudzone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda,
      pobudzone zmysły to najistotniejsze!
      Ser pleśniowy jest tu tylko dodatkiem,najważniejszy jest dobry biały ser.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  37. Ja też byłam ostatnio w tym Małym Świecie:)
    Przywiozłam nieziemsko pyszne jajka, ziemniaki
    i mięso, którego smak nie ma nic wspólnego z tym w sklepach.
    Strasznie chciałabym należeć do tego świata.
    Może kiedyś...
    Sernik wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyprawiam się do Małego Świata raz w tygodniu i wszystkie tamte smaki są mi znane i uwielbiane przez rodzinę.
      Masz rację,nie mają nic wspólnego ze sklepowymi,które znam tylko z opowieści znajomych.
      Sernik polecam!

      Usuń
  38. Świetny pomysł. Niesamowicie się prezentuje ten sernik i ciekawa jestem bardzo jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu,
      dziękuję.
      Na sernik zapraszam!

      Usuń
  39. Takiego sernika nie tylko jeszcze nie robiłam, ale również nigdy nie jadłam. Musi być niesamowity :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,że się skusisz.
      Naprawdę warto.

      Usuń
  40. Też chcę mieć taka panią Kazię od sera !

    Sernik wspaniały, dawno nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica,
      pani Kazia to prawdziwy skarb!
      Życzę Ci takiej osoby bardzo.
      Sernik jest pyszny!

      Usuń
  41. Tu tarta de queso es impresionante, tiene un aspecto maravilloso! haré tu receta! feliz navidad guapa, un beso

    OdpowiedzUsuń
  42. Eva,
    muchas gracias!
    Feliz Navidad!

    OdpowiedzUsuń
  43. pierwszy raz słyszę o takim serniku, ale pewnie smakował bosko, a wygląda fantastycznie
    mozna by go posmarowac na bagietkę np? jest miękki czy raczej zbity? czy raczej bez pieczywa?

    OdpowiedzUsuń
  44. Marta,
    to cieszę się,że zobaczyłaś go u mnie.
    Nie jest zbity i można nim posmarować co się chce.
    Ale to pewnie zależy od jakości sera.
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  45. Ale piękny! Cieszy nie tylko oko a pewnie i podniebienie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Podniebienie cieszy szczególnie!

      Usuń
  46. Pięknych, ciepłych i smakowitych świąt, droga Amber :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Amber próbowałam śledzi bazyliowych, są pyszne, nie przypuszczałam że aż tak! Możesz działać..kup bazylię :)całusy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!
      Dziękuję.
      Dzisiaj kupię piękny bazyliowy bukiet.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  48. Aniu zdrowych, wesołych, pełnych szczęścia i miłości Świat życzę:) Zasyłam buziaka Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu,
      dziękuję i Tobie ciepłe myśli posyłam!

      Usuń
  49. Amber, cudowny wpis! Życze Ci ciepłych, pięknych i nastrojowych Świąt pachnących domowym ciastem i choinką. Niech Sylwester będzie wystrzałowy, a nowy rok taki, o jakim marzysz!
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi,że mnie odwiedziłaś.
      Dziękuję!
      Pozdrawiam Cię świątecznie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.