Musiałam je upiec.Bo Alicja je bardzo polecała.
A ,zadała'je Basia.
No i chciałam wreszcie wziąć udział w WC Polki .
A ,zadała'je Basia.
No i chciałam wreszcie wziąć udział w WC Polki .
Są niebywale kruche,lekkie i rozpływają się w ustach.
Znikają w błyskawicznym tempie i trzeba piec od nowa.Ale to niesamowita frajda, więc do dzieła!
Złociste rożki Babci Rózi
100ml letniego mleka
5 dkg drożdży*
5 łyżek cukru**
30 dkg mąki
3 żółtka
15 dkg masła
konfitura z róży lub dobre powidła
cukier kryształ
Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut, żeby drożdże podrosły.
Następnie wymieszać z żółtkami i wlać do maki wymieszanej z masłem.
Zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimna wodą.Czekać, aż ciasto wypłynie.
Jeżeli nie wypłynie, to wyjąć po 20 minutach.
Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na omączona stolnicę, podzielić na 8 części.
Wałkować okrągłe placki grubości 2-3 mm,ciąć na trójkąty /każdy na 12 trójkątów/.
Na szerszym końcu każdego położyć nadzienie.Zwinąć,ścisnąć rogi.
Piec na złoto w temp.175 st.C.Po upieczeniu,jeszcze ciepłe,maczać górną część w białku,następnie w cukrze krysztale.
* dałam 3 dkg drożdży
** dosypałam 3 łyżki cukru
Swoje rogaliki nadziałam świeżymi jeżynami i posypałam cukrem pudrem.
Są takie malutkie, w sam raz na jeden kęs.
Ślicznie wyglądają te rożki. Aż chce się pobiec do kuchni i samemu móc nacieszyć nimi oczy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Tak, są śliczne !!!! Takich to mogłabym zjeść tony :)
OdpowiedzUsuńja swoje nadziałam różą, a inne malinami (: z tymi owocami to świetny pomyslunek nie? smakują super i masz rację, samo ich pieczenie to niesamowita frajda (:
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
tak , tak , to świetne rogaliki i Ala będzie je zawsze polecać i sama piec :D
OdpowiedzUsuńach takie jeżynowe i ładnie wyglądają i pewnie pyszne
Chyba trzeba wypróbować?!
smacznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńCudowne! Tak kusisz, że i ja muszę je koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
a ja mam taką ochotę na różki :)
OdpowiedzUsuńDziewczęta Miłe,
OdpowiedzUsuńto jest wypiek -strzał w 10-tkę!
Tylko ostrzegam,nigdy ich dość.
Moje jeżynowe nadzienie się sprawdziło,nieskromnie dodam...
Dziękuję Wam za sympatyczne komentarze.
Pozdrawiam!
jakie ladne rozki:) wygladaja uroczo i smacznie:) chetnie bym schrupala jednego:)
OdpowiedzUsuńpo prostu są piękne! przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuńAga, nie mogę Cie poczęstować,bo już wszystkie schrupane...
OdpowiedzUsuńKaś, bardzo polecam!
Serdeczności!
nad rozkami babci rozi rozwodze się już na kilku blogach i dalej nie mam dosc. Musze je zrobic!
OdpowiedzUsuńAmber, ciesze sie, ze upielkals rogaliki, piekne ksztalty! Widze ze i u Ciebie znikaja tak szybko jak u nas :)
OdpowiedzUsuńPozdarwiam Cie cieplo :)
PS. Wpisalam tu komentarz wczoraj, zalinkowalam sobie komentarze, ale jak to ja cos pomieszlam i komentarza nei ma...
Kuchareczko, bierz się do roboty! Pyszne!
OdpowiedzUsuńBasiu, po rożkach zostało jedynie wspomnienie...
Trzeba brać się za następne!
A z tymi komputerami to tak bywa...
Całus!
Amber, rzeczywiscie to wielki minus owych rozkow, trzeba ja piec w kolko :D
OdpowiedzUsuńPS. Oj wiesz, z tym komputerem to ja cos czasem dziwnego wymysle :) Mysle, ze po prostu nie wpisuje hasla i zamykam okienko...
Basiu,chyba na wyjazd J.upiekę je znowu.A leci daleeeeeeeeeeeeko...To taka porcja w sam raz.
OdpowiedzUsuńJa też niestety mam często problemy techniczne...Hi,hi.