2 nieduże młode cukinie
2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka jogurtu
ząbek czosnku
szalotka
3 łyżki świeżych ziół: melisa,mięta
sól,pieprz,sok z połowy cytryny
natka pietruszki do dekoracji
oliwa z oliwek
2 łyżki oliwy truflowej
W garnku rozgrzewam oliwę,wrzucam pokrojoną cebulę,czosnek i cukinie /ze skórą/.Podsmażam.Wlewam bulion warzywny i gotuję 15 minut.Wrzucam melisę i miętę.Gotuję razem jeszcze 5 minut.
Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą,pieprzem i sokiem cytrynowym. Kiedy wystygnie,dodaję jogurt.Mieszam.Rozlewam do szklanek.Polewam oliwą truflową i dekoruję natką pietruszki.
Krem cukiniowy można schłodzić w lodówce.
Oliwa truflowa ma dość intensywny smak.
Proponuję zatem ostrożne dawkowanie dla początkujących.
są takie smaki.. zupełnie nieznane. do nich należy truflowa oliwa.
OdpowiedzUsuńWolałabym chyba na ciepło. Nie przepadam za chłodnikami, chociaż z drugiej strony uwielbiam minestrone na zimno...
OdpowiedzUsuńTwój chłodnik ma fajną konsystencje, jak purée:)
Asieja, tyle smaków przed nami do odkrycia...
OdpowiedzUsuńLashqueen,skoro zimna minestrone Ci nie straszna,to pozostałe też.Zawsze można podgrzać dla ciepłolubnych.
Serdecznie pozdrawiam!
Amber! Zrobię na pewno, jak tylko uzupełnię zapas cukinii! Wspaniały przepis - uwielbiam chłodniki, a cukiniowy musi być pyszny! Całusy:)
OdpowiedzUsuńale zaciekawiłaś mnie tą oliwą :)
OdpowiedzUsuńTe olwiy sa bajeczne!:)
OdpowiedzUsuńZawsze nie moge sie zdecydowac ktora kupic:)
Anno-Mario, będzie mi bardzo miło, bardzo,kiedy zrobisz ten chłodny krem.
OdpowiedzUsuńPaula, koniecznie wypróbuj.
Gosiaa99, masz rację. Zawsze mam dylematy.
Całusy!
Bardzo lubię oliwę truflową, tylko sięzastanawiam, czy dobrze smakuje z cukinią? Kwestia wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAniu, zapewniam Cię,że tak! Moim zdaniem cukinia zyskuje na smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!