Czas oczyszczenia.
Głębokiego spojrzenia w głąb siebie.
Porządków w sercu i w domu.
Zapach mokrej ziemi i świeże powiewy wiatru.
Otwierające się pąki.
Zapach fiołków i tulipanów.
Gromadzenie jaj.
Zaprawianie mięs.
Sianie rzeżuchy.
Kiszenie żuru.
Tarcie chrzanu.
Pieczenie chleba i pasztetów.
Baby,paschy,mazurki.
Barwienie jaj.Pisanki.Kraszanki.
Święcenie pokarmów.
Spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Tradycja i nowoczesność.
Początek nowego.
Mus z łososia z szyjkami rakowymi i winiakiem
Formę wyłożyć podwójną folią spożywczą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st.C.
500g filetów ze świeżego łososia
2 łyżki klarowanego masła
2 szalotki
2 wiejskie jaja
50 ml śmietany kremówki
małe opakowanie szyjek rakowych w zalewie
łyżka winiaku
sok z połowy cytryny
sól morska i biały pieprz do smaku
Filety oczyścić z ości i pokroić w kawałki.
W garnku rozpuścić masło,dodać szalotkę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją.
Dodać łososia.Dusić razem 5 minut.
Odstawić z ognia i przestudzić.
Dodać śmietankę,winiak,jaja i zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem,dodać sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać.
Do musu dodać osączone z zalewy szyjki rakowe i delikatnie wymieszać je z masą.
Masę przełożyć do formy i wyrównać.Przykryć szczelnie folią.
Do większego naczynia wstawić formę z musem.Wlać ostrożnie gorącą wodę do połowy formy z musem.
Piec w kąpieli wodnej 45 minut.Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Kroić w plastry.Podawać z sosem chrzanowym lub kaparowym.
Można też dodać ugotowane jajka przepiórki.
Smakuje bardzo wielkanocnie!
Nacieszcie się sobą,rodziną i przyjaciółmi.
Spokojnych świąt Kochani!
danie wprost jak z restauracji! fantastyczne ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Szana,bardzo dziękuję.
UsuńPozdrowienia!
to wszystko się zgadza:), a danie ... oj, spróbowałabym choć plasterek..
OdpowiedzUsuńBasiu,zapraszam!
Usuńistne szaleństwo dla kubków smakowych! ekstra :)
OdpowiedzUsuńHej Princi!
UsuńDzięki.
Amber, czas oczyszczenia... porządków, czas nowego:):) Jak dobrze....:)
OdpowiedzUsuńAle Twój ale mussss:):):) to mus zrobić:). Wydaje się szybciutki, bo tylko miks, studzenie i pieczenie:)
Pięknej Wielkanocy, Amber! Dobrego nowego, które przychodzi wraz nią:)
Ewelina,
Usuńza to nowe tak lubię Wielkanoc i wiosnę.
Mus jest naprawdę ekspresowy a wyjątkowy.
Dziękuję za dobre życzenia!
Smacznego jajeczka Wielkanocnego,
OdpowiedzUsuńdużego zająca czekoladowego,
zdrowia niezawodnego, wielu radości,
przez całe Święta samej wesołości.
Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych rodzinnego ciepła, wiosennego nastroju...
życzę tego dla całej rodzinki
Agatko,dziekuję!
UsuńNiesamowite danie!!!!! pięknie wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńWesołych i spokojnych Świąt!Wesołych i spokojnych Świąt!
Ago,wilczyco,dziękuję.
OdpowiedzUsuńMus polecam.
Radosnych świąt!
jak elegancko!
OdpowiedzUsuńWesołych Swiąt Ci życzę!
życie & podróże
nasze gotowanie
Dziekuję i pozdrawiam Cię!
Usuńdanie bardzo eleganckie, wykwintne i pewnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt!!!
Aga,pyszne bardzo!
UsuńDziękuję.
Wygląda apetycznie i to niezwykle,
OdpowiedzUsuńz życzeniami Radosnej Wielkiej Nocy
Jo,bardzo dziękuję.
UsuńPogodnych świąt!
wow! to mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńDota,mi też...
UsuńPodziękowania.
Ta dam! Dla dam! U mnie znów nie ma tego łososia, bo w tym roku miało być tak jakoś mimochodem, a wyszło jak zwykle - mięsa i pasztety ;)
OdpowiedzUsuńDobrych świąt, Amber!
An-no,pewnie następnym razem nadrobisz.
UsuńU mnie mięsa i pasztety również wiodą prym.
Dziękuję!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjeju, jakie rarytasy!
OdpowiedzUsuńWesołych, Spokojnych i Smacznych Świąt życzę!
Kaś,łososia do rarytasów nie zaliczam,ale skoro tak piszesz to dziękuję.
OdpowiedzUsuńPięknego świętowania dla Ciebie!
Wow, ale pysznosci! Wspaniale danie na wielkanocny stol. Ja Wielkanoc uwielbiam. To moje ulubione swieta :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych Swiat!
Majko,bardzo mi miło.
UsuńDziękuję.
Ja też wolę Wielkanoc.
Serdeczności!
Pyszności widzę na Twoim Wielkanocnym stole:)
OdpowiedzUsuńPięknych, rodzinnych chwil, radości, słońca i samych wspaniałości!
Magda, pyszności uwielbiam.
UsuńDziękuję Ci!
piękny łososiowy kolorek i prawdziwy smakołyk:)))) Wesołych Świąt:)))
OdpowiedzUsuńGoh.,to piękny kolor.
UsuńI pyszny!
Dziękuję za życzenia.
Mus Twój to rarytas.
OdpowiedzUsuńSpokojnych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy
pełnych miłości i rodzinnego ciepła składane prosto z serca!
Kamila,musy są niebanalne.
UsuńI elegancko się prezentują.
Dziękuję.
Ciepło Cię pozdrawiam!
A ja juz sie przerazilam, ze moze jakies zywe raki torturowalas w kuchni ;) Mus wyglada wspaniale, ale przeciez u Ciebie to nic dziwnego! :)
OdpowiedzUsuńRadosnych i pogodnych Swiat zycze! I tak smakowitych, jak dzisiejsza propozycja :)
Beo,nie mogłabym rakowych tortur znieść...
UsuńDziękuję za pochwały.Rumieniec mnie oblewa.
Pozdrowienia serdeczne!
Jak ładnie wygląda! Piekny kolor. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego,a chętnie bym skosztowała, bo jestem wielbicielką łososia:)
OdpowiedzUsuńCiepłych,rodzinnych Świąt Wielkanocnych Aniu dla Ciebie i Twoich bliskich.
Majano,to zapraszam.
UsuńTego musu u mnie dostatek.
Są wielbiciele w moim gronie.
Pozdrawiam Cię!
oj, oj! takie wydanie łososia - istna poezja! mistrzostwo.
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja! ;*
smakowitych doznań, radości i ciepłych chwil
pełnych uśmiechu w rodzinnym gronie!
Karmelitko,
Usuńno cóż...poetycki ma smak taki łosoś.
Dziękuję Ci bardzo!
Aniu, piękny tytuł i cudowne danie! Wszystkiego najlepszego na ten Świąteczny Czas :) Pzdr Aniado (Lepszy Smak)
OdpowiedzUsuńAniu,pięknie Ci dziękuję.
UsuńUściski!
Amber, życzę Tobie i Twoim bliskim spokojnych i radosnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
Usuńpięknie opisałaś te wszystkie miłe i napawające radością zycia teraźniejsze wydarzenia,może z pozoru zwykłe i banalne,ale dla mnie mają wielką moc.radosnych świąt Amber!
OdpowiedzUsuńm.
Moniko,
Usuńte zwykłe zdarzenia mają niezwykłą moc.
Życie bez nich byłoby zupełnie puste.
Dziękuję!
Coś się kończy, coś się zaczyna... Piękny czas, nie tylko dla katolików ;-) Niech te dni będą wyjątkowe, pogodne i radosne, czułe! Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńInkwizycjo,
Usuńto piękny czas dla wszystkich,niezależnie od wiary czy niewiary.
I tak jest dobrze!
A gdzie można kupić szyjki rakowe?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i wesołych Świąt życzę.
DD,
Usuńw dobrych sklepach rybnych,w Almie lub Piotrze i Pawle.Do niedawna w marketach bywały.
Pozdrawiam!
Radosnych, wiosennych i kolorowych świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNarobiłaś mi ogromnego apetytu:) Życzę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu,
Usuńsmacznego.Polecam.
Dziękuję Ci!
Kochana ten mus wygląda rozkosznie .... nie umiałąbym mu się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt Kochana życzę:) Jola Szyndlarewicz
Jolu,
Usuńcieszę się.O to właśnie chodzi!
Dziękuję Ci.
Wykwintnie i smacznie!
OdpowiedzUsuńZdrowych i rodzinnych Świąt!
Ivka,dziękuję.
UsuńPozdrawiam Cię świątecznie!
Radosnych Świat !
OdpowiedzUsuńMarzenko,dziękuję!
UsuńWzajemnie.
Radosnych Świąt Aniu!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Myniolinko!
Usuńspokojnych, radosnych i smacznych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńAniu wesołych świąt
OdpowiedzUsuńAlu,dziękuję!
UsuńZdrowych, spokojnych i smacznych świąt! Wszystkiego dobrego:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu!
UsuńPysznie się prezentuje. Uwielbiam takie przystawki.
OdpowiedzUsuńŻyczę udanej końcówki świąt.
Haniu,
OdpowiedzUsuńpolecam.Mus jest pyszny.
A właściwie był...
Dziękuję!
Amber! I ja doceniam jasne strony Wielkiej Nocy:) I czekam na nowe bardzo, bardzo:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia i wspaniałej wyprawy!
Anno,to wspaniale!
UsuńNowe daje tyle nadziei.
Wyprawa już jutro.
Dziękuję.
Mus wygląda wspaniale. Absolutnie wspaniale :-) I ten kolor! Pastele są przecież modne w tym sezonie hihihihi:-)
OdpowiedzUsuńJoanno,bardzo Ci dziękuję.
UsuńKolor łososiowy jest jednym z moich ulubionych.
I jest rzeczywiście modny!
jak elegancko i wykwintnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu.
UsuńAmber mus wygląda przecudnie. Z tym kaparowym sosem to już musi być cudo. Ja miałam straszną ochotę na łososiową terrinę, ale czasu nie wystarczyło. Co się odwlecze... :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńKasiu,
OdpowiedzUsuńdziękuję za pochwały.
Mus bardzo Ci polecam.
Jest odpowiedni na każdą okazję,więc na pewno kiedyś...
Serdeczności~!
Wow does that look delicious. Spread on thick bread...I don't think I've ever had that before but I know I would love it.
OdpowiedzUsuńSarah,thank you.
UsuńVery!
Baaaaardzo jestem ciekawa jak to smakuje :) z pewnością cudownie :)
OdpowiedzUsuńMagda,
Usuńo tak! Polecam.
I dziękuję.
Your salmon mousse looks delicious and very tempting!
OdpowiedzUsuńDewi,
Usuńthank you!
Prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej!
OdpowiedzUsuńAnka,
Usuńwow! Dzięki.
Pozdrowienia.
Co prawda już po Wielkanocy i nie zdążyłam Ci życzyć spokojnych i radosnych świąt, ale to nie zmienia faktu, że ten mus jest niezwykle apetyczny, pragnę go skosztować prędko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNie szkodzi.Życzenia można odgadnąć.
Mus Ci bardzo polecam.
Una receta muy original y riquísima, fantástica presentación! un beso guapa
OdpowiedzUsuńEva,
Usuńmuchas gracias !
Mil besos.
A gdzie jesteś? Smutno już trochę bez Ciebie
OdpowiedzUsuńBasiu,
Usuńmiło to czytać.
Już wróciłam!
Amber, ależ to niesamowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńEvitaa,
Usuńbardzo Ci dziękuję.
Po tegorocznej Wielkanocy pozostalo tylko wspomnienie ale wiesz dobrze, ze czy to Swieta czy nie ja Ci zawsze dobrze zycze:) Mus z lososia wyglada bosssko! Ale ale...jak tam Twoje wojaze?;)Pozdrowionka:*
OdpowiedzUsuńKachna,
OdpowiedzUsuńdziękuję za te wspaniałe słowa!
Wróciłam cała w sycylijskich klimatach.Ach!
Serdeczności!