piątek, 6 kwietnia 2012

Jasne strony Wielkiej Nocy.Mus z łososia z szyjkami rakowymi i winiakiem

 



Czas oczyszczenia.
Głębokiego spojrzenia w głąb siebie.
Porządków w sercu i w domu.
Zapach mokrej ziemi i świeże powiewy wiatru.
Otwierające się pąki.
Zapach fiołków i tulipanów.
Gromadzenie jaj.
Zaprawianie mięs.
Sianie rzeżuchy.
Kiszenie żuru.
Tarcie chrzanu.
Pieczenie chleba i pasztetów.
Baby,paschy,mazurki.
Barwienie jaj.Pisanki.Kraszanki.
Święcenie pokarmów.
Spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Tradycja i nowoczesność.
Początek nowego.






Mus z łososia z szyjkami rakowymi i winiakiem

Formę wyłożyć podwójną folią spożywczą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st.C.

500g filetów ze świeżego łososia
2 łyżki klarowanego masła
2 szalotki
2 wiejskie jaja
50 ml śmietany kremówki
 małe opakowanie szyjek rakowych w zalewie
łyżka winiaku
sok z połowy cytryny
sól morska i biały pieprz do smaku

Filety oczyścić z ości i pokroić w kawałki.
W garnku rozpuścić masło,dodać szalotkę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją.
Dodać łososia.Dusić razem 5 minut.
Odstawić z ognia i przestudzić.
Dodać śmietankę,winiak,jaja i zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem,dodać sok z cytryny i  dobrze wszystko wymieszać.
Do musu dodać osączone z zalewy szyjki rakowe i delikatnie wymieszać je z masą.
Masę przełożyć do formy i wyrównać.Przykryć szczelnie folią.
Do większego naczynia wstawić formę z musem.Wlać ostrożnie gorącą wodę do połowy formy z musem.
Piec w kąpieli wodnej 45 minut.Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Kroić w plastry.Podawać z sosem chrzanowym lub kaparowym.
Można też dodać ugotowane jajka przepiórki.
Smakuje bardzo wielkanocnie!




Nacieszcie się sobą,rodziną i przyjaciółmi.
Spokojnych świąt Kochani!

95 komentarzy:

  1. danie wprost jak z restauracji! fantastyczne ;)
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. to wszystko się zgadza:), a danie ... oj, spróbowałabym choć plasterek..

    OdpowiedzUsuń
  3. istne szaleństwo dla kubków smakowych! ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Amber, czas oczyszczenia... porządków, czas nowego:):) Jak dobrze....:)

    Ale Twój ale mussss:):):) to mus zrobić:). Wydaje się szybciutki, bo tylko miks, studzenie i pieczenie:)

    Pięknej Wielkanocy, Amber! Dobrego nowego, które przychodzi wraz nią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina,
      za to nowe tak lubię Wielkanoc i wiosnę.
      Mus jest naprawdę ekspresowy a wyjątkowy.
      Dziękuję za dobre życzenia!

      Usuń
  5. Smacznego jajeczka Wielkanocnego,
    dużego zająca czekoladowego,
    zdrowia niezawodnego, wielu radości,
    przez całe Święta samej wesołości.

    Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych rodzinnego ciepła, wiosennego nastroju...
    życzę tego dla całej rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowite danie!!!!! pięknie wygląda!!!!
    Wesołych i spokojnych Świąt!Wesołych i spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ago,wilczyco,dziękuję.
    Mus polecam.
    Radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. danie bardzo eleganckie, wykwintne i pewnie pyszne:)

    Radosnych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie i to niezwykle,
    z życzeniami Radosnej Wielkiej Nocy

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta dam! Dla dam! U mnie znów nie ma tego łososia, bo w tym roku miało być tak jakoś mimochodem, a wyszło jak zwykle - mięsa i pasztety ;)
    Dobrych świąt, Amber!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An-no,pewnie następnym razem nadrobisz.
      U mnie mięsa i pasztety również wiodą prym.
      Dziękuję!

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. jeju, jakie rarytasy!

    Wesołych, Spokojnych i Smacznych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaś,łososia do rarytasów nie zaliczam,ale skoro tak piszesz to dziękuję.
    Pięknego świętowania dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, ale pysznosci! Wspaniale danie na wielkanocny stol. Ja Wielkanoc uwielbiam. To moje ulubione swieta :)

    Spokojnych i radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majko,bardzo mi miło.
      Dziękuję.
      Ja też wolę Wielkanoc.
      Serdeczności!

      Usuń
  15. Pyszności widzę na Twoim Wielkanocnym stole:)
    Pięknych, rodzinnych chwil, radości, słońca i samych wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  16. piękny łososiowy kolorek i prawdziwy smakołyk:)))) Wesołych Świąt:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh.,to piękny kolor.
      I pyszny!
      Dziękuję za życzenia.

      Usuń
  17. Mus Twój to rarytas.
    Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy
    pełnych miłości i rodzinnego ciepła składane prosto z serca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila,musy są niebanalne.
      I elegancko się prezentują.
      Dziękuję.
      Ciepło Cię pozdrawiam!

      Usuń
  18. A ja juz sie przerazilam, ze moze jakies zywe raki torturowalas w kuchni ;) Mus wyglada wspaniale, ale przeciez u Ciebie to nic dziwnego! :)

    Radosnych i pogodnych Swiat zycze! I tak smakowitych, jak dzisiejsza propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beo,nie mogłabym rakowych tortur znieść...
      Dziękuję za pochwały.Rumieniec mnie oblewa.
      Pozdrowienia serdeczne!

      Usuń
  19. Jak ładnie wygląda! Piekny kolor. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego,a chętnie bym skosztowała, bo jestem wielbicielką łososia:)

    Ciepłych,rodzinnych Świąt Wielkanocnych Aniu dla Ciebie i Twoich bliskich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano,to zapraszam.
      Tego musu u mnie dostatek.
      Są wielbiciele w moim gronie.
      Pozdrawiam Cię!

      Usuń
  20. oj, oj! takie wydanie łososia - istna poezja! mistrzostwo.


    Wesołego Alleluja! ;*
    smakowitych doznań, radości i ciepłych chwil
    pełnych uśmiechu w rodzinnym gronie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko,
      no cóż...poetycki ma smak taki łosoś.
      Dziękuję Ci bardzo!

      Usuń
  21. Aniu, piękny tytuł i cudowne danie! Wszystkiego najlepszego na ten Świąteczny Czas :) Pzdr Aniado (Lepszy Smak)

    OdpowiedzUsuń
  22. Amber, życzę Tobie i Twoim bliskim spokojnych i radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pięknie opisałaś te wszystkie miłe i napawające radością zycia teraźniejsze wydarzenia,może z pozoru zwykłe i banalne,ale dla mnie mają wielką moc.radosnych świąt Amber!
    m.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko,
      te zwykłe zdarzenia mają niezwykłą moc.
      Życie bez nich byłoby zupełnie puste.
      Dziękuję!

      Usuń
  24. Coś się kończy, coś się zaczyna... Piękny czas, nie tylko dla katolików ;-) Niech te dni będą wyjątkowe, pogodne i radosne, czułe! Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inkwizycjo,
      to piękny czas dla wszystkich,niezależnie od wiary czy niewiary.
      I tak jest dobrze!

      Usuń
  25. A gdzie można kupić szyjki rakowe?
    Pozdrawiam serdecznie i wesołych Świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DD,
      w dobrych sklepach rybnych,w Almie lub Piotrze i Pawle.Do niedawna w marketach bywały.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  26. Radosnych, wiosennych i kolorowych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Narobiłaś mi ogromnego apetytu:) Życzę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kochana ten mus wygląda rozkosznie .... nie umiałąbym mu się oprzeć:)
    Zdrowych i wesołych Świąt Kochana życzę:) Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu,
      cieszę się.O to właśnie chodzi!
      Dziękuję Ci.

      Usuń
  29. Wykwintnie i smacznie!
    Zdrowych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka,dziękuję.
      Pozdrawiam Cię świątecznie!

      Usuń
  30. spokojnych, radosnych i smacznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zdrowych, spokojnych i smacznych świąt! Wszystkiego dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pysznie się prezentuje. Uwielbiam takie przystawki.

    Życzę udanej końcówki świąt.

    OdpowiedzUsuń
  33. Haniu,
    polecam.Mus jest pyszny.
    A właściwie był...
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  34. Amber! I ja doceniam jasne strony Wielkiej Nocy:) I czekam na nowe bardzo, bardzo:)
    Pozdrowienia i wspaniałej wyprawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno,to wspaniale!
      Nowe daje tyle nadziei.
      Wyprawa już jutro.
      Dziękuję.

      Usuń
  35. Mus wygląda wspaniale. Absolutnie wspaniale :-) I ten kolor! Pastele są przecież modne w tym sezonie hihihihi:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno,bardzo Ci dziękuję.
      Kolor łososiowy jest jednym z moich ulubionych.
      I jest rzeczywiście modny!

      Usuń
  36. Amber mus wygląda przecudnie. Z tym kaparowym sosem to już musi być cudo. Ja miałam straszną ochotę na łososiową terrinę, ale czasu nie wystarczyło. Co się odwlecze... :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  37. Kasiu,
    dziękuję za pochwały.
    Mus bardzo Ci polecam.
    Jest odpowiedni na każdą okazję,więc na pewno kiedyś...
    Serdeczności~!

    OdpowiedzUsuń
  38. Wow does that look delicious. Spread on thick bread...I don't think I've ever had that before but I know I would love it.

    OdpowiedzUsuń
  39. Baaaaardzo jestem ciekawa jak to smakuje :) z pewnością cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Your salmon mousse looks delicious and very tempting!

    OdpowiedzUsuń
  41. Prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej!

    OdpowiedzUsuń
  42. Co prawda już po Wielkanocy i nie zdążyłam Ci życzyć spokojnych i radosnych świąt, ale to nie zmienia faktu, że ten mus jest niezwykle apetyczny, pragnę go skosztować prędko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Nie szkodzi.Życzenia można odgadnąć.
      Mus Ci bardzo polecam.

      Usuń
  43. Una receta muy original y riquísima, fantástica presentación! un beso guapa

    OdpowiedzUsuń
  44. A gdzie jesteś? Smutno już trochę bez Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  45. Amber, ależ to niesamowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Po tegorocznej Wielkanocy pozostalo tylko wspomnienie ale wiesz dobrze, ze czy to Swieta czy nie ja Ci zawsze dobrze zycze:) Mus z lososia wyglada bosssko! Ale ale...jak tam Twoje wojaze?;)Pozdrowionka:*

    OdpowiedzUsuń
  47. Kachna,
    dziękuję za te wspaniałe słowa!
    Wróciłam cała w sycylijskich klimatach.Ach!
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.