piątek, 21 października 2011

,Najdrobniejsza cząstka dobrze upieczonej dyni'. Curry na jesień.






,,Dynia nadała mi siłę, by pisać te słowa. Mówię teraz o tej duchowej dyni, którą jeszcze rano miałem przed oczami, i którą mogę analizować dzięki chemii mojej wyobraźni i mojemu byciu człowiekiem. Ugotuj coś smacznego i pamiętaj, że próbujesz również duszą. Dobra kuchnia to kuchnia duchowa.(...)
 
  Jak ją przyrządzimy? Gliniany piec się rozgrzewa, możemy ją włożyć z chlebem do połówki puszki po nafcie, z odrobiną owczego tłuszczu. A może wrzucić na udziec z dziczyzny w żeliwnym garnku? Wtedy wchłonie większość zapachów świata – czosnku, i słoniny, i koperku, i dymu z taaibosowego drewna i tych wszystkich polnych ziółek zjedzonych przez szare antylopki.
  I jeszcze jedno, jak siadamy do jedzenia, południowo-wschodni wietrzyk z dołu błyska w topolowym lasku. Mówią, że próbujesz jedzenia głównie nosem, smakowanie jest wąchaniem. Jesz w otoczeniu – ale gdzie znajdziesz w mieście odpowiednie powietrze do jedzenia? Świeże powietrze staje się najdrobniejszą cząstką dobrze upieczonej dyni.(...),,

*Martin Versfeld ,Opowiadanie o dyni'.




Wiem,że kiedyś też napiszę swoje opowiadanie o dyni.
W hołdzie...

Curry z pieczoną dynią i krewetkami

Dynię obrać ze skóry  i pokroić na małe kostki.Rozłożyć na papierze do pieczenia i pokropić oliwą.
Piec do miękkości w 200 stopniach C.

2-3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
1/4 łyżeczki kuminu

2 ząbki czosnku
kawałek startego korzenia imbiru
zielona papryczka chili,posiekana
2 liście curry
1 łyżeczka czerwonego chili w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól do smaku
1 cebula dymka do posypania curry

Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni i dodać gorczycę.
Kiedy zacznie bulgotać wsypać kumin i smażyć chwilę razem.
Dodać pozostałe składniki i smażyć jeszcze minutę.
Dodać 3/4 szklanki mleka kokosowego i 1 szklankę wody.Posolić.
Gotować wszystko 10 minut.
Dodać upieczoną dynię i obrane z pancerzyków krewetki - ilość według uznania.
Gotować 5 minut.
Posypać pokrojoną dymką.
Podawać z ryżem basmati.

przepis oparty na curry z południa Indii




Curry dedykuję Bei i z radością biorę udział w Jej Festiwalu Dyni.

77 komentarzy:

  1. Amber! Nawet nie wiesz jak bardzo pomogłaby mi teraz miseczka Twojego curry - w kominku dopiero się rozpala, przeziębienie nie odpuszcza ....
    Ogrzewam się myślami o takim curry!
    Całusy!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja tez poproszę...leżąc w łóżku z chorymi zatokami...ogrzeję sie tym cudownym widokiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Anno moja Droga, mam dla Ciebie miseczkę!
    I u mnie ciepło,bez rozpalania.
    Cmok!

    Angie,ja też niedomagam i to curry jest akurat.
    Posyłam Ci porcję i życzę zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudowne składniki. Wspaniałe danie. Idealne na jesień.

    OdpowiedzUsuń
  5. zamarzyłam dzisiaj o poranku o pieczonej dyni. teraz marzę o talerzu takiej ciepłej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aciri,dziękuję.
    Curry my love.

    Asieja,częstuj się!
    Jest dobre na wszystko.

    Dobrego dnia Wam życzę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kini,bardzo proszę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne:) dynia + curry = niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dyniowe curry, cudowne. Już sam kolor tego dania wywołuje uśmiech na mojej twarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mar,smakuje pysznie.
    Dziękuję.

    Turlaczku,jak mi miło!

    Ciepło Was pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Po prostu piękne i takie energetycznie nasycone kolorami.
    Jejku, a ja w pracy, dobrze, że na parapecie w kuchni rumienią się dynie :)
    Piątkowe pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kikimora,i bajkowo smakuje!

    Lu,dynie na parapecie- cudny widok!
    Curry dla Ciebie zostawię ,póki nie wrócisz...

    Udanego weekendu Wam życzę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie świeże powietrze jest już zbyt chłodne, ale z drugiej strony w sam raz, aby wejść do domu na taki rozgrzewacz ;)

    ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  14. juz wiem czym bedziemy rozgrzewac sie w weekend. tylko jeszcze nie wiem czy moje curry bedzie dyniowe :) dziekuje za pomysl na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oczko,a niektórzy podobno pikniki jeszcze robią.
    Zapraszam do domu na ten rozgrzewacz.
    Cmok!

    Domolubna,dodatek pieczonej dyni w ostrym curry jest w sam raz.Ale można też z samymi krewetkami.
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  16. wiatr hula za oknem, w domu zimno... a u Ciebie sam widok tego curry od razu mnie rozgrzewa. jeju, jak ono musi cudownie pachnieć!
    "smakowanie jest wąchaniem" - w istocie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Kaś,tak,pogoda iście jesienna...
    Curry na taki czas polecam.
    Te słowa też mi się podobają.
    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje myśli krążą ostatnio wokół zupy dyniowej, Wiem, że w końcu zrealizuję ten zamiar i zrobię zupę dyniową. Soczyste kolory Twojej zupy mnie do tego dopingują

    OdpowiedzUsuń
  19. Ivka,zupa dyniowa jest konieczna jesienią.
    Tak samo jak to curry,dające wiele energetycznych wrażeń kulinarnych.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  20. curry-mary :) pyszności! i te kolory! Amber, jesteś niesamowita (a to wyznanie-echo z gdańskiego weekendu) ;) pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Apetycznie wygląda, nawet z krewetkami ;-)).

    Pozdrowienia ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję za radę co do komentowania. Jakoś na razie jeszcze nie udało mi się przeskoczyć tego problemu :(
    Ale będę próbować dalej :)
    A dzisiejsze danie - Amber, jakie kolory! Jak miło jest patrzeć na takie danie w ponury dzień:)
    Pozdrawiam, kasiac, http://www.pokrojonedoprawione.sos.pl/

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja dziś kupiłam dynię :) Ale w pierwszej kolejności to chyba będa pierogi :) Mimo, że curry też brzmi interesujaco.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  24. u nas też już jesiennie, klapki schowane w szafie, za oknem szaro-buro, a u Ciebie takie piękne kolory:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dyniowe curry...jedna mała miseczka i jesienne smutki odchodzą w kąt :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Magdo,curry mam jeszcze dla Ciebie!
    Wyznanie autentyczne.
    Dziękuję.

    Majano,dziękuję.
    Bez krewetek też jest pyszne.

    Kasiu,no nie wiem w takim razie co jest.
    Może załóż sobie konto adresowe w Google.
    Dziękuję Ci bardzo.

    Tofko,pierogi pyszności!
    Jak zostanie Ci dyni,to zrób curry.

    Basiu,moje klapki tez już zapadły w zimowy sen.
    Curry napawa optymizmem.

    Arven,dokładnie tak.
    Dziękuję za odwiedziny.

    Słonecznej soboty Wam życzę!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja też coś chyba wymyślę zamiast krewetek, ale całą resztę przepisu chętnie ukradnę - pół lodówki i cała zamrażarka wypełnione są dynią;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudowności. Zjadłabym nawet z krewetkami.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja też wstałam dziś z pieśnią na ustach "Dynia, dynia, dynia..."

    OdpowiedzUsuń
  30. Nat,cieszę się,że też jesteś dyniożercą!
    Curry bez krewetek?
    Też będzie dobrze smakować.

    Kabamaiga,dziękuję.
    Nawet nie trzeba.Można krewetki pominąć.

    An-no,cudownie.
    To śpiewamy razem!

    Serdeczności Wam przesyłam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie dość, że mało używam dyni, to jeszcze nigdy nie robiłam curry. Żadnego. A Wy wszystkie tak kusicie i kusicie... ;) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  32. Maniu,a my z dynią się kochamy.
    Curry możesz zrobić bez dyni.
    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  33. ta zupa zapowiada się genialnie:) taki smaki! te kolory! dyniowe cudo!:) myślę, że taka zupka posmakowałaby nawet mojej mamie, która za dynia nie przepada (trauma po dyni w occie) :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Gosiu,jakie miłe słowa!Dziękuję.
    To curry polecam.Wszystko idealnie się komponuje.
    Pozdrowienia dla Ciebie i Mamy!

    OdpowiedzUsuń
  35. Amber, wyprzedziłaś moje dyniowe zamiary! Zastanawiałam się ostatnio czy zrobic dynię w duecie z krewetkami - patrząc na Twoje przysmaki stwierdzam, że to znakomity pomysł :)
    Bezpardonowo podkradam przepis i zabieram się do pichcenia :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Maniu,tak czasami bywa,że kilku osobom smakuje to samo.
    I chyba to dobrze!
    Polecam Ci ten zestaw.

    OdpowiedzUsuń
  37. Pyszności! W tym tygodniu też ugotowałam curry z dynią, ale z dodatkiem kurczaka. Z krewetkami było w ub. roku. W tym pewnie powtórzę.

    Kupiłam kilka dni temu tak pyszną dynię, że można ją jeść na surowo - ma wspaniały smak i zapach; bardziej przypomina w smakiem i zapachem melona niż dynię. Polecił mi ją pan na targowisku koło Hali Mirowskiej. Teraz już tylko u niego będę kupować dynię, bo mi bardzo zasmakowała.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  38. Aga,dziękuję.

    Haniu,koniecznie musisz powtórzyć.
    Jest wyjątkowo pyszne.
    Ja też jem dynię na surowo,w sałatkach.
    Pod Halę M. muszę się znowu wybrać.

    Pozdrawiam Was ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  39. Un plato delicioso, el curry me encanta!!!! maravilloso! muchos besos

    OdpowiedzUsuń
  40. Eva,muchas gracias.
    Curry my love.
    Un beso!

    OdpowiedzUsuń
  41. do dyni na wytrawnie wciąż nie mogę się przekonać... może kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Curry choć takie bardziej tajskie danie, to jedna z pierwszych potraw do której nagminnie zaczęłam używać dyni. Niedzielne pozdrowienia Amber.

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciekawa jestem Twojego opowiadania o dyni. Za to sama myśl o dyniowym curry sprawia, że się uśmiecham :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Monami,jak się już przekonasz to daj znać.

    Gospodarna N.,ojczyzną curry są Indie, a bardziej ich południe.
    Fajnie,że też robisz je z dynią.

    Burczymiwbrzuchu,nie wiem,czy ujrzy światło dzienne.Raczej zostanie w szufladzie.
    Dyniowe curry Ci bardzo polecam.

    Pozdrawiam Was wieczornie!

    OdpowiedzUsuń
  45. ostatnio polubiłam dynię...miałam również traumę ale po zupie z dzieciństwa...Twoja zupka mnie kusi bardzo! pozdrawiam z chłodnego Poznania :-)

    OdpowiedzUsuń
  46. Duś,wczesnojesienne bym powiedziała.
    Takie energetyczne.

    Małgosiu,to świetnie.
    Dynia jest warta największego kulinarnego zainteresowania.


    Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  47. Uwielbiam curry i dzisiaj też mieliśmy z dynią na kolację w ramach utylizacji chociaz jednej z dziesieciu dyni, ktore zawładnęły moją kuchnią. No i oczywiscie w ramach Festiwalu u Bei:)
    Następnym razem dodam też krewetki wg. Twojego genialnego pomysłu:)
    Miłego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń
  48. Agnieszko,co za cudowny to musi być widok -dziesięć dyni!
    U mnie zaledwie kilka...
    Curry z dynia tez u Ciebie - fantasycznie.
    Krewetki dodaj następnym razem,warto.
    Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  49. uwielbiam kolor jedzenia z dynią - jest niesamowicie kojący, a to curry wygląda tak jakby było lekiem na całe zło, na pochmurny dzień i brak przytulasków przez cały dzień.

    CUDO - jednym słowem.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  50. Moniko,bardzo Ci dziękuję.
    Dynia ma tyle pozytywnych skojarzeń,prawda?
    Udanego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń
  51. Curry z dynią i krewetkami, to zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Idealne na gorący tajski wieczór, jak i na zimną polską jesień. Wspaniała potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  52. Centko,dziękuję.
    Curry na jesienne dni jest idealne,choć w krajach,skąd pochodzi,jada się je w czasie upałów.Dobre jest też na gorący czas.
    Czyli uniwersalne.
    Dużo dobrego Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  53. Ja bym teraz przyjęła każdy dyniowy rozgrzewacz, byleby nie było mi tak zimno w kości i nie towarzyszyła mi wstęga chusteczek :( Mała miseczka curry i przez chwilę żyłabym smakiem którego od kilku dni nie czuję....ale byłabym szczęśliwa..... :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Oj, dynia zasługuje na opowiadanie...
    Chętnie bym zjadła takie pyszne curry z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Aniu, Kochana, toż to danie idealnie dla mnie! ah te kolory, ah te smaki. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  56. Szarlotku,bardzo Cie rozumiem,bo niedawno tez tak miałam...
    Miseczka curry już wirtualnie do Ciebie pędzi!

    Grażyno,nooooooooooo.
    Curry Ci polecam.

    Korniku Drogi,cieszę się,że tak jest!
    Szybko je wypróbuj.

    Dobrego wieczoru Wam życzę!

    OdpowiedzUsuń
  57. To ja Ci życzę natchnienia, Amber:)
    Smakowanie jest wąchaniem... I coś w tym jest... A takie danko jak Twoje, to ja z przyjemnością:)
    Wielką:)

    OdpowiedzUsuń
  58. Piegusku,dziękuję ci pięknie!


    Ewelino,prawda,że w tym coś jest?
    I częstuj się proszę.

    Miłego dnia Dziewczęta!

    OdpowiedzUsuń
  59. świetna propozycja na krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Dziękuję Ci Grace.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  61. Piekne opowiadanie! Nie znalam go (shame on me...), wiec dopisuje sobie do listy :)
    A wszelakie curry dyniowe uwielbiam! Zrobie w przyszlym tygodniu w Twojej wersji (niesttey nie wczesniej, gdyz aktualnie trwaja egzaminy koncowe w szkole i nie wiem w co rece wlozyc... :/ ).

    Pozdrawiam serdecznie!
    I dziekuje Ci za udzial w Festiwalu (i za wszystko inne :))

    OdpowiedzUsuń
  62. Droga Beo,jak mi miło,że moje curry przypadło Ci do gustu.
    Udział w Twoim festiwalu to największa przyjemność.
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  63. To ja takie danie szybko i ze smakiem zjadami i znikam, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  64. Kasinko,to ja Ci wszystkiego pysznego życzę!

    OdpowiedzUsuń
  65. wyglada rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  66. rewelacja :) bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  67. Schokolade,dziękuję.
    Zachęcam Cię do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  68. Magdo,podziękowania Ci przesyłam.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  69. Ciekawe, zdrowe danie i bardzo ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Grażyno,curry jest przede wszystkim pyszne.
    Polecam Ci!

    OdpowiedzUsuń
  71. Och! uwielbiam to danie. Daje mi siłę i ciepło.
    Bardzo, bardzo zjadłabym teraz. Potrzebuję dyni i ciepła.
    Pozdrawiam od serca i nadrabiam zaległości u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  72. Mimi,częstuj się.
    Ciepła nam potrzeba,bo coraz go mniej.
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.