Nastał czas brzoskwiń i wpadłam po uszy.Codziennie coś z nich przygotowuję.Albo zjadam same.Po prostu.
Nie przeszkadza mi ich omszała skórka, przed którą niektórzy drżą.
Zresztą łatwo się jej pozbyć,żeby zagłębić się w ten niezwykły smak. A tego lata brzoskwinie są takie aromatyczne,przepełnione słońcem.
Karmelizowane brzoskwinie z sherry
po 2 brzoskwinie na osobę
cukier trzcinowy jasny
masło
pół kieliszka sherry półwytrawnego
sok z limonki
świeżo mielony pieprz
Na patelni rozpuszczam masło,dodaję cukier.
Kiedy się rozpuści kładę połówki brzoskwiń bez skórki *.
Smażę je z obu stron, dodaję sok z limonki i sherry.
Kiedy brzoskwinie są ładnie zrumienione a cukier skarmelizowany,wyłączam gaz.
Wykładam na talerze i posypuję pieprzem .
Brzoskwinie często łączę z cielęciną,wieprzową polędwicą lub drobiem.
Tutaj podałam z cytrynowym pstrągiem z patelni.
* wkładam brzoskwinie do wrzątku na 1 minutę.Wyjmuję.Polewam zimną wodą.
Ściągam skórkę.Wyjmuję pestki.
Karmelizowane brzoskwinie z sherry
po 2 brzoskwinie na osobę
cukier trzcinowy jasny
masło
pół kieliszka sherry półwytrawnego
sok z limonki
świeżo mielony pieprz
Na patelni rozpuszczam masło,dodaję cukier.
Kiedy się rozpuści kładę połówki brzoskwiń bez skórki *.
Smażę je z obu stron, dodaję sok z limonki i sherry.
Kiedy brzoskwinie są ładnie zrumienione a cukier skarmelizowany,wyłączam gaz.
Wykładam na talerze i posypuję pieprzem .
Brzoskwinie często łączę z cielęciną,wieprzową polędwicą lub drobiem.
Tutaj podałam z cytrynowym pstrągiem z patelni.
* wkładam brzoskwinie do wrzątku na 1 minutę.Wyjmuję.Polewam zimną wodą.
Ściągam skórkę.Wyjmuję pestki.
Kochana zaszalałaś:) Pyszności! Bardzo lubię połączenia owoców z mięsem i rybami, ta wersja na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńUściski!
z pstrągiem? słyszałam, że z mięsem. i sama kosztowałam. ale z rybkami? zapowiada się dośc intrygująco ;]
OdpowiedzUsuńzapowiada sie bardzo smacznie:) taki zestaw smakow bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńteż to zauważyłam, brzoskwinie smakują szczególnie tego lata, słońcem i ciepłem.
OdpowiedzUsuńdojrzałe lato... pycha!
OdpowiedzUsuńA ja tą omszałą skórkę wręcz uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWyjątkowo smacznie mi to się komponuje. Musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńAnno,tak, owoce z rybą są bardzo dobrą kompozycją.
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, zrób eksperyment.Koniecznie!
Aga, polecam bardzo!
Viridianko,są pełne słońca, jak w ciepłych rejonach.Mniam!
Paula, dojrzałe lato smakuje wyjątkowo!
Mania179,ja też.Ale znam takich...
Ivon,to udane połączenie.Wyjątkowo sie komponuje.
Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze.
Uściski!
Uwielbiam brzoskwinie :) Ale szkoda, że nie trawię wszystkiego co pływa w wodzie, bo pewnie wykorzystałabym Twój przepis.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie teraz jem brzoskwinie:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie!
pzodrawiam
Przyszłam tu pierwszy raz i szczęśliwie trafiłam na przepis, który z chęcią wykorzystam. Ryby bardzo lubię, pstrąg podany w taki sposób wydaje mi się prawdziwą symfonią smaków. Pozdrawiam z Italii. Bożena
OdpowiedzUsuńMartyna, to wielka szkoda...dla Ciebie...
OdpowiedzUsuńAle możesz wykorzystać w połączeniu z mięsem lub zapieczonym serem.
Beata, fajne,że też je lubisz.
Bożena,bardzo się cieszę,że wizyta u mnie stanie się pretekstem do wykonania potrawy.
Smacznego!
Wczoraj zakochałam się w karmelizowanej cebuli, dziś widzę to.
OdpowiedzUsuńMniaaam!
Kolejny genialny przepis na rybę. Muszę to ugotować!
OdpowiedzUsuńJaki oryginalny przepis! Bardzo mis ię podoba
OdpowiedzUsuń