Bardzo lubię gruszki w sałatkach.Absolutnie podnoszą ich smak.Sprawiają,że zwykła sałatka urasta do rangi wykwintnej. Z dodatkiem sera: pleśniowego lub plastrów parmezanu, stanowi dla mnie idealne i ulubione połączenie.
Sałatka gruszkowa z migdałami i serem
dla 2 osób
sos:
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju z pestek winogron
pół szalotki posiekanej
szczypta soli i pieprzu
gruszki i sałatka:
2 duże gruszki Klapsy
1/3 szklanki melasy
10 dkg rukoli
10 dkg sera z niebieską pleśnią
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Zrobić sos - wymieszać wszystkie składniki i odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 200st.C.
Na blasze wyłożonej papierem ułożyć gruszki - przekrojone na pół,pozbawione gniazd nasiennych.
Wierzch gruszek należy naciąć ostrym nożem w półcentymetrowych odstępach,nie przecinając przy ogonku do końca.
Rozłożyć je w wachlarz, polać melasą,posolić,oprószyć pieprzem.
Piec ok. 15 minut do miękkości.
Po upieczeniu wystudzić.
Rukolę wymieszać z sosem.Ułożyć na talerzach.Położyć gruszki.
Posypać serem i płatkami migdałów.
Jest to moja interpretacja przepisu z sierpniowego magazynu Kuchnia
Klapsa w dobrym towarzystwie...
ranga wykwintnej bardzo mi do tej sałatki psuje. bo wygląda tak elegancko. a ja do tej pory smakowo znam gruszkę jedynie jako słodki dodatek. w deserach, w ciastach, w sałatkach owocowych. taka niesłodka.. do spróbowania.
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda bajecznie! Bardzo lubię sałatki na occie jabłkowym! Pycha:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta sałatka:)
OdpowiedzUsuńproszę tylko by przesłała mi Pani maile Pani oczekiwania względem sera, te smakowe rzecz jasna mój mail mag43@poczta.onet.pl
OdpowiedzUsuńAsieja, ona jest słodko-winnie-ostra!
OdpowiedzUsuńBeata, ocet jabłkowy dodaje jej charakteru.
Wiosenka, mnie też!
Panie Marku, napisałam.Dzięki!
Serdecznie pozdrawiam!
mniam mniam
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie się prezentuje !
niesamowicie podoba mi się takie połączenie!
OdpowiedzUsuńO musi być PYSZNA !!!
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, jeśli smakuje tak jak wygląda, musi być wyśmienite
OdpowiedzUsuńDorota20w,Paula,Ivon,Kaś,połączenia sałatki z gruszką nigdy mnie nie zawiodły.
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo.
Serdeczności!
Amber, o tak gruszka w salatce to jest to, co najmniej tak dobra jak tarta z gruszka i niebieskim serem :)
OdpowiedzUsuńZa mna jednak od tamtego roku chodzi jakis dzem gruszkowy, ale bez zelowadla, ciekawe co z tego wyjdzie?
Usciski!
A wiesz, ja nigdy sałatki z gruszką nie jadłam. Ciekawe połączenie, z pleśniowym z pewnością pycha!
OdpowiedzUsuńCudowna sałatka! Uwielbiam takie gruszkowe duety z serami!
OdpowiedzUsuńUściski!
Basiu, masz racje tarta z gruszką i pleśniowym serem jest tak samo dobra!
OdpowiedzUsuńJeżeli chcesz gruszkowy bez żelowania to dłuuuugo musisz smażyć. Ja bym dodała odrobinę pektyny jednak...
Maniu, czas spróbować.Nie pożałujesz.
Anno, ja uwielbiam na ciepło i zimno.Gruszka plus ser to jest pyszne!
Pozdrowienia serdeczne!
Oj mniam mniam :-)
OdpowiedzUsuńa jogę prowadzę w Łodzi ;-)
Mniammm.,, to musi być pyszne! Gruszka i ser, wspaniałości!:)
OdpowiedzUsuńtak, tak! gruszka i ser to połączeni idealne (: z rukolą na świeżej bagietce mi smakuje najbardziej (:
OdpowiedzUsuńJaka pyszna!:)
OdpowiedzUsuńOstatnio kupilam sobie 6 gruszek do ciasta i zjadlam ;)) Byly bajecznie pyszne
A do salatki mam wszystko oprocz rukoli..;/
Pysznie wygląda:)I to musi byc pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńLubie takie salatki. Gruszka, ser plesniowy, migdaly (albo orzechy) to raj dla podniebienia :) Mniam, mniam... :))
OdpowiedzUsuńSałatatki w werdji na słodko zawsze mnie powalają mniam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chyba każdy składnik, jaki jest w Twojej sałatce :) Ser pleśniowy, rukolę, migdały... A już gruszka i połączenie jej z cebulką to mistrzostwo świata.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka, dobry smak i z przyjemnoscią wyobrażam sobie, jak miło być Twoim gościem. :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam gruszki w sałatach i w ogóle połączenie sera z owocami i sałatami. Twoja sałatka wygląda bardzo wykwintnie i tak sobie pomyślałam, że moje zrobię ją na Sylwestra :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi odpowiadają takie połączenia smaków, gruszka ale nie do końca na słodko!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie sera plesniowego z gruszkami i orzechami. Zazwyczaj jak robilam taka załatkę, to dodawałam orzechy włoskie. Spróbuję z migdałami plus może jeszcze dorzucę parę rodzynek? :)
OdpowiedzUsuńsałatka super :) ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńKuchareczko,sałatkę polecam.Twoje dodatki mogą ja dodatkowo urozmaicić,choć ja nie jestem zwolenniczką ,przekombinowanych' dań.
OdpowiedzUsuńChantel,po prostu spróbuj!
Pozdrowienia serdeczne!
Narobiłaś mi ochoty na gruszki. Jutro coś z nimi zrobię.
OdpowiedzUsuńHej, hej, hej :-) To ja, gapa, Krokodyl. :-) Poprawiłam. :-))) Nie znam Twojego maila, a chciałam Ci przesłać te kilka zdjęć. :-) Pozdrawiam :-)))
OdpowiedzUsuńMhmh.. a to ci dopiero.. gruszka na sałacie ;-))
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek.. błyszczący ;-)
www.przysmakiewy.pl
Wspaniały pomysł na sałatkę!:)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie. Nigdy nie probowalam salatki z gruszka.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta sałatka :)
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl