wtorek, 3 sierpnia 2010
Czarna dama.Porzeczka.Semifreddo.
Ma szczególny zapach i smak.Jest piękna.
Pasuje do słodkiego i słonego.
Czarna dama.Porzeczka.
Pijane semifreddo z sosem z czarnej porzeczki
500g sera mascarpone
200g śmietany kremówki
100g cukru pudru
100g likieru limoncello
Niewielkie formy wykładam folią spożywczą.Ser ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę,pod koniec dodaję limoncello.Śmietanę ubijam na sztywno.Delikatnie łączę z masą serową.Przekładam do foremek,wyrównuję.Zawijam brzegi folii na wierzch.Przykrywam dodatkowym kawałkiem folii.Wstawiam do zamrażarki na kilka godzin.
Sos porzeczkowy
500g porzeczek obranych i wypłukanych
cukier trzcinowy
odrobina soli
W garnku rozpuszczam cukier z niewielką ilością wody.Wrzucam część porzeczek i sól.Gotuję na malutkim ogniu, aż częściowo się rozgotują a sos zgęstnieje.Dorzucam pozostałe porzeczki,mieszam.Odstawiam z ognia.
Z zamrażarki wyjmuję foremki z semifreddo.Wykładam na talerze.Polewam sosem.Dekoruję listkami mięty.
Voila!
Czy może być coś piękniejszego ,niż ,czarna dama' w takim połączeniu? Nie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
u mnie w tym roku porzeczki słabo obrodziły- takie malutkie i nie wiem co z nimi zrobić;/
OdpowiedzUsuńa deserek interesujący;)
rzeczywiście zachwycająco tu u Ciebie wygląda
OdpowiedzUsuńCudowne to semifreddo! Porzeczki uwielbiam, wolę wprawdzie czerwone,ale i obok czarnej nie przejdę obojętnie;)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna,zrób dżem i galaretkę!Pycha!
OdpowiedzUsuńAsieja,czarna dama jest moją faworytką.
Majana,dziękuję i zapraszam na czarne.
Paula,powiem nieskromnie,że mnie się też podoba.
Będzie powtórka,bo semifreddo jeszcze jest...
Serdeczności Wam przesyłam!
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie – to już napisała Paula, ale mnie się też nasunęło jako pierwsze. Nie mam maszyny do lodów, więc wolę robić semifreddo, Twoja wersja brzmi bardzo, bardzo obiecująco.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Pprzeczki tworzą cudowny kontrast z białym serkiem. Mmmm...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kornik,zachęcam!
OdpowiedzUsuńkaroLina, ja też nie mam maszynki do lodów.Najczęściej więc robię semifreddo lub sorbety.
Bez sosiku, porzeczkowy sos bardzo pasuje do mrożonego serka.
Pozdrowienia!
wyglada tak pieknie, ze na pewno jest przepyszne:)
OdpowiedzUsuńale piękne , przyznaje , bardzo piękne i pyszne co?
OdpowiedzUsuńAga, Margot - dziękuję.Pyszne to fakt.Bardzo....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!