wtorek, 6 lipca 2010
Scones Leparda z cheddarem i siemieniem.Weekendowa Piekarnia #80.
Ostatnio z wielką przyjemnością wypiekam bułki.Może dlatego,że lato takie ładne, a bułki kojarzą mi się z lekkością...Poza tym bułeczki podczas wyrastania i pieczenia przybierają takie ciekawe,często fantazyjne kształty.Właściwie każda bułka jest inna.Ale do rzeczy, bo o pieczywie mogę bez końca...
Weekendowa Piekarnia # 80 zaproponowała scones,więc nie zastanawiałam się bułki czy chleb...
Scones Leparda z cheddarem i siemieniem
Składniki:
200g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku musztardowego*
25g bardzo miękkiego masła
pęczek natki pietruszki
170g sera cheddar drobno pokrojonego*
1 duże jajo
50 ml gęstej śmietany
100ml zimnego mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 st.C.Mąkę z proszkiem i solą przesiać do miski,wetrzeć masło,dodać posiekana natkę i pokrojony ser.
W osobnym naczyniu lekko ubić białko jaja,mleko i śmietanę i wlać do maki.Wszystkie składniki połączyć.
Lekko wyrobić na omączonym blacie.Rozpłaszczyć na grubość 3-4 cm i wyciąć szklanką scones.Żółtko wymieszać z odrobiną wody.Posmarować scones ułożone na blasze z papierem do pieczenia,obsypać nasionami.Piec 15-20 minut na środkowej półce piekarnika.
*proszek musztardowy można zastąpić musztardą francuską i wtedy wymieszać ze śmietaną,białkiem i mlekiem
*może być każdy długo dojrzewający ser
Moje uwagi:
- użyłam polski ser dojrzewający Bursztyn,który starłam na tarce
- dodałam musztardę francuską Kamis
Bułeczki są mięciutkie,puszyste.Bardzo smaczne. Ja zabrałam je w plener i były piknikowym przebojem !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hmm ładnie wyglądają. Może je wypróbuję, bo niedługo wyjeżdżam i w końcu jakiś prowiant na drogę trzeba mieć... ;>
OdpowiedzUsuńAmber! Ależ z Ciebie aktywna piekarka! Bułeczki cudowne! Chętnie skorzystam z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńCałusy!
Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich scones, po których zostało jedynie wspomnienie...
OdpowiedzUsuńAnno-Mario, od jakiegoś czasu prawie nie jadam sklepowego pieczywa,dlatego stale wypiekam.
Pozdrowienia!
lubię scones za tą prostotę wykonania
OdpowiedzUsuńi smak pyszny
Czy miałabyś ochotę, ponownie lub po raz pierwszy, pogospodarzyć WP?
OdpowiedzUsuńWystarczy przepis zamieścić u siebie w środę przed pieczeniem. My
zamieszczamy u siebie. Potem My robimy podsumowanie.
Napisz na Gospodarnanarzeczona@gmail.com
Pozdrawiam
Gospodarna