wtorek, 22 czerwca 2010

Goście jadą! Mini babeczki z truskawkami.



-Jesteście?To wpadamy na kawę!
-Czekamy. Kawa zaraz się zaparzy!

Biegnę do kuchni,myślę...Wyciągam z lodówki zamrożone na zapas kruche ciasto.Robię mini babeczki.Do kawy. Dla Gości, którzy wpadną przejazdem.

Mini babeczki z truskawkami
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
pół kostki schłodzonego masła
1/3 szklanki drobnego cukru
Wypełnienie:
kubeczek serka waniliowego
 truskawki,cukier puder do posypania

Jajka gotuję na twardo,studzę.Do przesianej mąki dodaję pokrojone zimne masło,cukier i żółtka jajek.Wszystko szybko zagniatam i wstawiam do lodówki.Zimnym ciastem wykładam foremki.Piekę aż się delikatnie zrumienią.Kiedy ostygną wypełniam serkiem waniliowym.Wkładam po jednej truskawce,posypuję pudrem. Wszystko trwa pół godziny.




Są takie na jeden kęs.W sam raz do kawy.

15 komentarzy:

  1. Aniu! Jesteś? Wiem, że jesteś! To możesz zacząć parzyć kawę - wiesz już jaką lubię i szykować dla mnie te babeczki! Wyruszam do Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Ja raz robiłam takie maleństwa - nie mam cierpliwości... Choć wyglądają uroczo i zjada się je z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te babeczki.Takie na raz do buzi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, dzwonisz z drogi i są gotowe!

    Gin,robi się je szybciutko.A tak fajnie wędrują do ust.

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale apetycznie wyglądaja ... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie prezentują się Twoje babeczki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczne , że aż strach ile takich babeczek można zjeść na jedno posiedzenie

    OdpowiedzUsuń
  8. są urocze takie domowe babeczki. i goście pewnie uśmiechnięci.

    OdpowiedzUsuń
  9. Malwinna,Solniczka,Dagmara - dziękuję!

    Margot,oj można sporo zjeść.Znikają nie wiadomo kiedy!

    Asieja, Goście wyszli ukontentowani.

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  10. A co sie robi z na trwardo ugotowanymi jajkami?!? Cytuje: "Jajka gotuję na twardo,studzę."

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy, kruche ciasto z żółtkami ugotowanymi na twardo!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i na pewno pyszne! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmmm, jedno mnie bardzo mocno zastanawia... chcę spróbować takich babeczek, ale boję sie zepsuć a z jednym elementem przepisu spotykam sie pierwszy raz... Bierzesz dwa jajka, gotujesz je na twardo, wyciagasz żółtka i tych żółtek używasz?? Kucharka ze mnie marna raczej, dopiero się uczę, dlatego taka zielona. Możesz mi powiedzieć, czy dobrze zrozumiałam??

    OdpowiedzUsuń
  14. Dokładnie! Dodajesz same żółtka z jajek ugotowanych na twardo.Ja takie ciasto robię do mazurków,ale w innych kruchych wypiekach też świetnie się sprawdza.
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  15. boże... te babeczki wyglądają wręcz nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.