sobota, 5 czerwca 2010

Chleb ziemniaczany.Weekendowa Piekarnia # 76.


Weekendowa Piekarnia kusi pysznymi przepisami.Nie mogę się oprzeć i piekę, i jem,i...
Wstałam wcześnie i oto on:

Chleb ziemniaczany

Składniki:
7g suszonych drożdży
1/4 kubka ciepłej wody
3 1/4 - 4 kubki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki pełnego mleka w proszku
1 kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków
1/2 kubka posiekanego świeżego szczypiorku
1 kubek ciepłej wody dodatkowo


1 jajko lub białko do smarowania
2 łyżeczki zimnej wody
nasiona słonecznika lub dyni

Wykonanie:
1.Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować masłem lub olejem.Wyłożyć dno papierem do pieczenia.
2. Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka ciepłej wody, przykryć i odstawić na 5 min.
3. Do dużej miski wsypać mąkę,sól i mleko w proszku. Dodać szczypiorek i ziemniaki.Połączyć.Dodać drożdże, trochę ciepłej wody.Wymieszać aby powstało miękkie ciasto.
4. Przełożyć ciasto na omączony blat i wyrabiać 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
 Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić na 1 h aż dobrze wyrośnie.Można ciasto raz złożyć.
5. Przebić ciasto i ugnieść przez 1 minutę.Podzielić na 12 części.Każdą uformować w kulę i ułożyć w tortownicy wokół i jedna w środku.Przykryć folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownicę.

6. Piekarnik nagrzać do 210 st, C.Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem,Posypać ziarnami i wstawić do pieca.
7.Piec: 15 min. w 210 st.C, zmniejszyć do 180 st.C i piec 20 minut.Wyłączyć piec i zostawić chleb jeszcze 10 minut.
8. Wyjąć na kratkę do ostudzenia.Podawać z masłem ziołowym.



*użyłam mąkę 650
*dodałam tymianek zamiast szczypiorku
*Masło ziołowe: ząbek czosnku roztarty z solą morską i własne zioła: mięta, rozmaryn, tymianek, melisa i bazylia.



Chlebek najlepiej podawać jeszcze ciepły.Masło ziołowe cudownie się wtedy na nim rozpuszcza.

6 komentarzy:

  1. Jak się cieszę że Ci smakuje! Wyszedł bardzo przystojny!!! :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kass, prawie sama go pochłonęłam!Niestety...
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękny chleb! Te z dodatkiem ziemniaków długo zachowują świeżość, jednak i tak za szybko znikają:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anno,bardzo lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków. Jest doskonałe na etapie tworzenia, a potem pięknie się wypieka.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo piękny chleb , pyszne masło , czego chcieć więcej

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot,masz rację - to udany wypiek / wybacz nieskromność.../. Masło pyszności!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.