niedziela, 6 czerwca 2010

Kurczak w 40 ząbkach czosnku.Na powitanie.



Na powitanie J.musiałam przygotować coś ,konkretnego'...
Żeby pogodzić zdecydowanego mięsożercę z umiarkowanym mięsożercą,przygotowałam danie główne z kuchni francuskiej:

Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku
kurczak wiejski - u mnie 1,20 kg
4 główki czosnku -u mnie dwie młode,dwie zimowe
4 dymki
masło i oliwa
sól i pieprz
świeże zioła: tymianek,rozmaryn,szałwia,liście selera naciowego

Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Czosnek podzielić na ząbki, nie zdejmować łupin.Kurczaka opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem.Do środka włożyć połowę czosnku i kawałek masła.Związać nogi .
Formę do pieczenia pokropić oliwą, wysypać pozostały czosnek.Ułożyć kurczaka. Wokół rozłożyć dymkę, zioła.Kurczaka z wierzchu posmarować masłem.
Piec,polewając często wytworzonym sosem.Na pół godziny przed końcem,zmniejszyć temp. do 180 st.C.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i pieczonym czosnkiem.


Sałatka z truskawkowym dressingiem
na 2 osoby główka sałaty - u mnie masłowa
dojrzałe truskawki
3 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
łyżka miodu
kolorowy pieprz
Sałatę opłukać i porwać na kawałki.Ułożyć na talerzach.Opłukane i pozbawione szypułek truskawki podzielić na dwie części -jedną część pokroić na ćwiartki i posypać sałatę. Drugą część wrzucić do pojemnika blendera, dodać oliwę,ocet balsamiczny i miód - zmiksować.Dodać grubo tłuczony pieprz. Wymieszać i polać sosem sałatę.



W połączeniu z tym kurczakiem jest wyśmienita.Zresztą pasuje do wielu innych dań.


Pieczony czosnek uwielbiamy.Jest delikatny,lekko słodki,bez przykrego zapachu.Rozsmarowany na mięsie lub pieczonych ziemniakach tworzy niezapomniany smak.

8 komentarzy:

  1. ta sałatka mi sie bardzo podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też! Chyba od razu jutro wypróbuję - jutro rano polecę na targ po świeże truskawki i sałatę (mam jedną panią, co ma niepryskane - nigdy nie mam wysypki, a normalnie mam:). Zazdroszczę J. - i Portugalii, i powitania w domu! I pozdrawiam oczywiście

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, wypróbujcie tę sałatkę.
    Kilka lat temu trafiłam gdzieś na podobny przepis, dodałam swoje ,co-nieco' i odtąd ta sałatka jest u mnie królową,kiedy sezon na truskawki.A sama też pysznie smakuje.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatkę podobną znam - rzeczywiście pyszna! Ale o tym kurczaku jedynie czytałam i słyszałam, Twoja rekomendacja to kolejny krok bliżej, by go w końcu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ja też sporo czasu przymierzałam się do tego kurczaka. Warto się o niego pokusić - jest naprawdę tego wart.Przy tym bardzo prosto i szybko się go robi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nastepny interesujacy sposob na kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest pyszny i bardzo prosty.Sam się piecze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.