piątek, 25 stycznia 2013

Życie od kuchni,kawał zimowego chleba i śródziemnomorska przekąska









Zima trzyma się dobrze.
Wieje,zawiewa i mrozi.
Codziennie pokonuję nowe składy śniegu.
Bezsensownie odkurzam auto.
 I balansuję nim na drodze usłanej zmielonym  brudnym puchem.
Przede mną i za mną inne auta też wpadają w pokrętny taniec.
Wolę patrzeć na biel w polu lub w lesie.
Jest nieskalana.
Ogrzewam się w kuchni.
Spędzam w niej każdą wolą chwilę.
Piekę,gotuję,piję kawę.
Słucham muzyki.
Czytam Białe trufle N.M.Kelby.
Przyjmuję Koleżanki.
Przez okna wyglądam słońca.
Z radością obserwuję mój hiacynt,który codziennie rozwija nowe płatki.
Prowadzę  z J. rozmowy przy winie.
-Na weekend upiekę chleb.
- To będzie taki kawał zimowego chleba?





100% żytni
150 g zakwasu pszennego (dokarmionego ok.10-12 godz. wcześniej)
270 g wody
1 łyżeczka drożdży instant (lub 2 łyżeczki świeżych drożdży, z których wcześniej należy przygotować rozczyn: wymieszać je z niewielką ilością ciepłej wody i mąki, zostawić w cieple, aż "ruszą")
10 g soli (morskiej lub kamiennej gruboziarnistej)
1 czubata łyżeczka miękkiego masła
500 g mąki żytniej (typ 2000)


Wodę wymieszać z zakwasem i drożdżami, dodać masło i sól.
Dodać mąkę i otręby, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Ciasto nie będzie lepkie i dość szybko stanie się spoiste.
Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, delikatnie rozciągnąć dłońmi w prostokąt, zwinąć w rulon i ułożyć w natłuszczonej blaszce, wysypanej otrębami. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma wypełnić blaszkę ok. 2 cm ponad jej poziom.
Piec rozgrzać do 220 st. C.
Chleb posmarować olejem. Piec w temp. opadającej: 15 min. w 220 st.C i ok 25-30 min. w 190 st. C. Studzić na kratce.

 *przepis na 100% graham z bloga Trufli

Mąkę typu 1850 zastąpiłam żytnią 2000 i zamiast otrębów pszennych dodałam mąkę pszenną 650.
Uformowałam okrągły bochenek i piekłam na kamieniu.




Śródziemnomorska przekąska jest pysznym uzupełnieniem tego chleba.
Rustykalny chleb i prosty dodatek bardzo się lubią.

Oliwki i suszone pomidory z czosnkiem,tymiankiem i oliwą

100 g czarnych greckich oliwek
100 g suszonych pomidorów cherry z oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ciemnego kremu balsamicznego
listki tymianku
200 ml oliwy

Oliwki pokroić  na kawałki i włożyć do naczynia.
Dodać pomidory cherry, pokrojony czosnek,krem balsamiczny i tymianek.
Wymieszać,zalać oliwą i odstawić na kilka godzin.
Nakładać łyżką na kromki domowego chleba razem z oliwą.






Smacznego i ciepłego weekendu!




95 komentarzy:

  1. Oj, jak to pysznie wygląda. Masz rację, do takiego chleba najlepsze prosta przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu , to ja poproszę taka przekąskę na adres....mogę ?
    chleb żytni i ten dodatek ,ach

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje klimaty!;) Droga Amber, jak juz bedziesz wysylac te przekaske do Margot, to wyslij przy okazji i do mnie, ok?;)
    A o winko juz sama sie zatroszcze:)
    Slonecznego weekendu!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna,
      myślę o Tobie też!
      Wino masz własne?
      Świetnie!
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ten zestaw jest pyszny z wielu powodów, ale najfajniejszy jest ten, że to połączenie konkretnego zimowego chleba z aromatyczną przekąską, która przenosi nas do cieplejszych, letnich chwil. Mamy dwa w jednym - bardzo przyjemne dwa w jednym. Twoje chleby są nieziemskie Amber!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga,
      właśnie o to mi chodziło.
      Domowy chleb i słoneczny dodatek.
      Dziękuję!

      Usuń
  5. Kawał zimowego chleba i letnie smaki, tego mi teraz zdecydowanie potrzeba. Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila,
      to połączenie bardzo poprawia nastrój.
      Ciepłego weekendu!

      Usuń
  6. muszę spróbować kiedyś zrobić wreszcie chleb na zakwasie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie!
      Teraz jest dobry czas na zakwasowe chleby.

      Usuń
  7. Najbardziej lubię odwiedziny tych gości , których bez skrepowania mogę przyjmować w kuchni ... takie wizyty są zawsze ciepłe ... w sercu domu ... wśród zapachów ... wśród okruszków domowego chleba ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuchenka....nie mam kremu balsamicznego :(
    A smak...mam ;)
    Gdzie kupujesz ten krem....???Please...
    A bochen....PIĘKNY

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno,
      kupuję w delikatesach,ale jest chyba i w zwykłym markecie.
      Można zastąpić go octem balsamicznym,którego ja nie lubię,bo jest rzadki.
      Dziękuję!

      Usuń
  9. Wspaniały, domowy chleb i ta przekąska śródziemnomorska - coś pysznego! :)
    Kojarzy mi się ze wspaniałymi, letnimi chwilami.
    Ach :)
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu,
      ja musiałam przywołać chwile lata,bo mam dość tej zimy...
      Częstuj się Kochana.
      Uściski przesyłam!

      Usuń
  10. wspaniałe zdjęcia, boski chlebuś i intrygująca przekąseczka:) mmm
    z chęcią porwałabym taką kanapeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne zestawianie. Sama nie piekę chleba, ale moja mama to robi. Niestety taki chleb się znacznie szybciej zjada niż sklepowy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdaleno,
      bardzo dziękuję.
      Domowy chleb i ten słoneczny dodatek pysznie się ze sobą ,dogadują'.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  12. Och, padłam z zachwytu nad tym wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie coś mniam.
    Witam raniutko i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  14. Takim chlebem z taką przekąską chciałabym być przez kogoś przyjęta:). Uwielbiam domowy chleb, Ty o tym wiesz Kochana:) ...pozdrawiam ciepło Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu,
      z rozkoszą bym Cię podjęła.
      Może kiedyś się uda...
      A Twoja ręka do chlebów Jolu jest mi dobrze znana.
      Uściski!

      Usuń
  15. ciepło to nie jest:) a Twój chleb zapowiada się rewelacyjnie. zawsze sobie obiecuję, że ja też zrobię ale jakoś jeszcze tak nie było......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dota,
      ciepło Ci będzie,kiedy upieczesz własny chleb.
      Koniecznie się zmobilizuj!

      Usuń
  16. Przyjmuję koleżanki :D. Też przyjmuję ;).
    Też się grzeję w kuchni. Całą kuchenną krzątaniną. I tylko wymyślam w głowie co by tu znów... Dziś lub jutro będzie prosty obiad - pieczone ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
  17. Prostota w każdym calu. To co lubię. Tak jest najlepiej. I w kuchni i w życiu.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda,
      doskonale to ujęłaś.

      Dziękuję i dużo ciepła z kuchni Ci posyłam!

      Usuń
  18. ja też wygrzewam się w kuchni przy garach:))) i częstuję się wirtualnie taką śródziemnomorską pajdą chleba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh,
      jak ja lubię to kuchenne wygrzewanie się.
      Częstuj się.
      Smacznego!

      Usuń
  19. Pysznie!!!! na chleb pieczenie sie nie odwaze .... jeszcze .. ale na Śródziemnomorska przekąska- juz zanotowalam - zrobie!!!!! Kochana masz boskie przepisy!!!!!!!!!!!!uwielbiam je!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata,
      na chleb na pewno przyjdzie u Ciebie czas.
      Nie można się spieszyć,jeżeli tego nie czujesz.
      Przekąska jest szybka i łatwa,a ma wiele ciepła w sobie.
      Dziękuję!

      Usuń
  20. Wspaniały, piękny, wpadłam w zachwyt:-). Uwielbiam takie chleby, patrząc na zdjęcia czuję jego zapach. Marzenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio,
      dziękuję.
      To łatwy chleb,a pyszny.
      Pachnie długo...
      Pozdrowienia!

      Usuń
  21. Smakowo zapowiada się imponująco! Piękny chlebuś!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie wygląda i na myśl przywołuje letnie, południowe klimaty:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Qué rico bocado! sabores deliciosos y un aspecto fantástico! un beso guapa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eva,
      as usual, nice comment.
      Muchas gracias guapa!

      Usuń
  24. Cudowność. Domowy chleb na zakwasie, proste dodatki i jest po prostu pysznie i pięknie. Zgłodniałam :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno,
      pięknie dziękuję.
      Częstuj się ,choćby wirtualnie!
      Pozdrawiam.

      Usuń
  25. jaki cudowny aromat musi miec ta mieszanka pomidorow i oliwek!

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny bochenek. Ale oliwek nie lubię, więc ta śródziemnomorska "okładka" musiałaby się ich pozbyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofko,
      to słabo...
      Oliwki to pyszna rzecz.
      No i dają płynne złoto w postaci oliwy.

      Usuń
  27. cudowne połączenie!!! takie włosie lato w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewiórko,
      lata łaknę jak powietrza.
      Stąd te smaki.
      Dziękuję.

      Usuń
  28. porywam chleb, domowe wypieki najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękne jest zdjęcie z hiacyntem, ukazuje kontrast i niesie za sobą nadzieję, że po srogiej zimie przyjdzie wiosna :)
    Z domowym chlebkiem i śródziemnomorską przekąską byłabym w niebie.
    Pozdrawiam ciepło,
    Tosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tosiu,
      właśnie te hiacynty mam dla kontrastu z zimą.
      Żeby nastrajały wiosennie i wniosły nieco koloru w zimny świat.
      Chlebem i przekąską z radością Cię częstuję!
      Dobrego tygodnia.

      Usuń
  30. Suszone pomidory? Nie kuś, proszę, proszę, to nie może być prawda, że dziś znów? :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Oj ja też zdecydowanie bardziej wolę biały puch na polach lub w lesie ;) Świetny przepis na wieczorne spotkania ze znajomymi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata,
      popatrzeć na tę biel i wrócić w kolorowy świat...
      Moim znajomym bardzo smakowało.Dodaliśmy wino...

      Usuń
  32. U mnie tez biało, szczególnie na małych, krętych, zagubionych uliczkach...
    A chlebkiem ze smacznymi dodatkami już się poczęstowałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulo,
      idą zmiany w pogodzie!
      Cieszę się,że się poczęstowałaś.
      Smakowało?

      Usuń
  33. jejej! to jest chleb! taki prawdziwy :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Macie sprawdzony przepis jak zrobić zakwas pszenny? W jakim piekarniku i na jakim kamieniu piekłaś chlebek? Aż ślinka leci...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobić zakwas pszenny jest w przepisie,pierwsza linijka pod tytułem chleba.Trzeba kliknąć we frazę ,zakwasu pszennego'.

      Usuń
    2. Piekłam w piekarniku elektrycznym na kamieniu do pizzy,chleba.
      Ale u każdego chleb piecze się inaczej.

      Usuń
  35. Tchnie śródziemnomorskimi zapachami;) Piękna kroma;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zachwycam się zimowym chlebem, piękny jest :)
    W wyobraźni czuję jego wspaniały smak i zapach. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimowy chleb daje dużo ciepła.
      Jego zapach i smak są wyjątkowo cenne o tej porze roku.
      Dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
    2. Amber ja do Ciebie zawsze chętnie zaglądam,bo miło, ciepło, i uwielbiam Cię czytać. Nie zawsze się odzywam, bo... no właśnie nie mam wytłumaczenia, tak samo jak na to, że całkiem bloga odpuściłam. Czasem po prostu tak w życiu jest.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    3. Miło mi bardzo.
      A właśnie zanotowałam,że nie blogujesz.
      Wracaj!
      Serdeczności!

      Usuń
  37. Zdecydowanie wolę biały puch za miastem, ale wczoraj wieczorem, kiedy właśnie spadł świeży śnieg, byłam w mieście, na dziedzińcu zamku i muszę przyznać, że było jak w bajce:)
    Dzisiaj pewnie nie ma śladu po tej bajecznej scenerii...
    Piękny zimowy bochen i pyszna letnia przekąska:)
    Częstuję się tymi pysznościami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda,
      u mnie na szczęście odwilż.
      Huraaa!
      Chlebem i przekąską się częstuj.
      Smacznego!

      Usuń
  38. taki chleb w taką pogodę musi smakować podwójnie pysznie!!! pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  39. śródziemnomorska przekąska doskonała, totalnie moje smaki ... a mój mąż oszaleje jak mu podam do chleba, takie proste, a takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta,
      ja przygotowuję taki słoiczek sródziemnomorskich łakoci raz w tygodniu.
      Pasują do wszystkiego;pieczywa,serów,mięs.
      Smacznego Wam życzę!

      Usuń
  40. cudowności :) całkowicie w moim guście

    OdpowiedzUsuń
  41. zapach chleba w domu zawsze jest dla mnie najcudowniejszym aromatem rodzinnym. Ten dodatek musi być smaczny. Fajnie, mam końcówkę własnych pomidorków suszonych w oliwie, chętnie zrobię ten smakołyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga,
      zapach chleba czyni cuda.
      Zbliża przede wszystkim.
      Przekąskę Ci polecam.
      Zjedz ją w gronie Bliskich!

      Usuń
  42. wciąż się boję robienia chleba, ale jak ze wszystkimi muszę dojrzeć :) na razie będę się napawać widokiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strach nieuzasadniony.
      Ale potrzeba prób i błędów,żeby dojść do wprawy.
      Ja ciągle się chlebów uczę.
      Dziękuję!

      Usuń
  43. Piękny chlebuś. Równiutki i okrąglutki!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.