sobota, 25 sierpnia 2012

Jak śliwka w...Magdę! I dwa sorbety





Sierpień...
Dojrzałe lato.
Kosze pełne fioletowych owoców .
W tym roku niezwykle aromatycznych,bo przepełnionych słońcem i ciepłem.
Sierpień ma smak śliwek.






 Są osoby,które nieustannie mnie inspirują.
Każdy kontakt, wymiana myśli jest pretekstem do powstania czegoś nowego.
Niekoniecznie musi być to z serii ,eureka'.
Wystarczy,że daje dużo radości i pozytywnej energii.
Z Magdą zaczęłyśmy przygodę kulinarną jakiś czas temu.
I z przyjemnością cyklicznie  wracamy do wspólnego gotowania.
Podoba nam się.
A ja wpadłam jak śliwka w ...Magdę!




Sorbet z pieczonych śliwek z korzeniami i stewią

1/2 kg dużych dojrzałych śliwek
przyprawa Quarte Epices - imbir, goździki,cynamon i gałka muszkatołowa
świeże listki stewii

Śliwki umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Przepołowić i wyjąć pestki.
Śliwki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.
Każdą połówkę posypać korzeniami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec aż śliwki będą miękkie ale nie rozpadające się.
Wyjąć i wystudzić.
Wystudzone wrzucić do kielicha blendera i zmiksować.
Przełożyć do pojemnika,zamknąć i schłodzić w zamrażarce kilka godzin lub całą noc.
Podawać z listkami stewii.




Stewia (łac. Stevia rebaudiana) od wieków znana jest w Paragwaju i Brazylii. Indianie zamieszkujący górskie obszary stosują ją w celach leczniczych. Liście z niedużego kwitnącego na biało krzewu przepełnione są słodyczą. Wystarczy zalać je wrzątkiem, by uzyskać bardzo słodki ekstrakt. Kilka jego kropli osłodzi garnek zupy lub dzbanek herbaty. Można używać liści świeżych, suszonych w całości lub sproszkowanych. Najwartościowsze są jasnozielone, zbierane przed kwitnieniem. Co najważniejsze, spożycie stewii nie wywołuje podniesienia poziomu glukozy we krwi. Stewia nie ma kalorii, za to ma właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i obniżające ciśnienie. Szwajcarski botanik Bertoni opisał stewię pod koniec XIX wieku, ale w Europie nie było dość zainteresowania, by pogłębić badania. Za to w Japonii moda na stewię nie słabnie od lat 70. Dodawana jest do konserw, marynat, pasztetów, lodów i gumy do żucia. Japońska rekomendacja budzi moje zaufanie, bo kto jak kto, ale Japończycy bardzo dbają o zdrowotne właściwości swojej diety.*

*źródło Wysokie Obcasy




Sorbet z pieczonych śliwek z kolorowym pieprzem i whisky

1/2 kg dużych dojrzałych śliwek
brązowy cukier
ziarenka kolorowego pieprzu
łyżka whisky

Śliwki jak wyżej ułożyć na papierze do pieczenia.
Każdą posypać odrobiną brązowego cukru i upiec w temp.180 st.C.
Wystudzić i zmiksować w blenderze dodając ziarenka kolorowego pieprzu - do smaku i whisky.
Sorbet zamrażać kilka godzin lub całą noc.






Który sorbet wybieracie?
Spróbujcie oba!

91 komentarzy:

  1. Dobrze, że nie śliwką w Magdę:D
    Sorbety z pieczonych śliwek,
    zapowiada się przepysznie!
    Dobrze, że mam jeszcze kilka dojrzałych owoców.
    A gotowanie z Tobą Aniu,
    podoba mi się bardzo, bardzo:)
    Dziękuję za śliwkowe chwile!
    Uścisków moc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda,
      jak ,śliwką w Magdę' to tylko w celu poczęstunku.
      Pyszne te nasze śliwkowe ekscesy!
      A Twoje ciasto wkrótce u mnie zagości.
      Śliwkowego weekendu i do następnego!

      Usuń
  2. sorbety,lubię je! bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyprawa Quarte Epices - bardzo mnie zainspirowała, zazdroszczę srobeciku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarna Ja,
      to francuska przyprawa.
      Tak jak napisałam jest kompozycją mielonych korzeni.
      Sorbetem się częstuj!

      Usuń
  4. Stewia mnie intryguje - więc pierwszy sorbet poproszę! Widziałam tę roślinkę w sklepie, ale nie kupiłam, bo słodki smak nie należy do moich ulubionych. Chyba że w deserach. Ale jak posłodzić stewią ciasto? Trzeba by mieć ją w proszku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno,
      częstuj się proszę.
      Ja używam stewię do deserów i lemoniad.
      Jak posłodzić nią ciasto?
      Wieszam pęczek stewii i suszę.
      Potem kruszone listki dodaję do ciasta.
      Warto,żeby odejść trochę od cukru.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  5. pycha sorbety ja kupiłam sobie lody z firmy GRYCAN sorbety wiśni i czarnej porzeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato,
      dziękuję.
      Grycan to najlepsze polskie lody.
      Ale własny sorbet jest jeszcze lepszy.

      Usuń
  6. Koniec sierpnia zdecydownaie ma smak śliwek..oj tak. Drugi sorbet z pieprzem i whisky mnie całkowicie urzekł... Miłej soboty Amber!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona,
      widzę,że wolisz wytrawne i alkoholowe smaki.
      Te ze śliwkami łączą się doskonale.
      Częstuj się!

      Usuń
  7. super te sorbety bo przeciez wciaz jest goraco...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Pogoda mi nie przeszkadza w jedzeniu sorbetów.
      Dla mnie są na miejscu cały rok.

      Usuń
  8. Nieustannie mnie Amber zaskakujesz. Oba sorbety są boskie, choć ja stewii nie lubię. Zostawia mi na języku taki dziwny posmak, więc jednak idę w kierunku cukru. Zdecydowanie skłaniam się ku wersji z pieprzem i whisky. To zdecydowanie mój kierunek śliwkowo sorbetowego rozwoju ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno,
      do stewii trzeba przyzwyczaić swoje kubki smakowe.
      Ja się z nią jakiś czas oswajałam.
      A w tym sorbecie zaznacza się jak cukier.
      Laicy nie odróżnili.
      Wytrawny sorbet bardzo proszę!

      Usuń
  9. Ja stewii nie znam, śliwki za to bardzo dobrze, nie wiem jednak czy starczy mi sił na zrobienie sorbetu - wczoraj nie wyszły mi lody waniliowe i jestem trochę obrażona na lodowe desery :(
    Gratuluję piorunującego efektu Twoich sorbetów, szczególnie tego z prądem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga,
      stewia u nas jest jeszcze mało popularna i jej zastosowanie też.
      Ale wolno się to zmienia.
      Sorbety na pewno Ci wyjdą.
      Nie ma tu nic trudnego.
      A lody waniliowe...Takie niewdzięczne!
      Sorbet , z prądem' cieszył się wielkim zainteresowaniem.

      Usuń
  10. Zachwyciłaś mnie tym przepisem :) Pieczone śliwki. Sorbet? O tak, proszę!
    JAk ja się cieszę, że znalazłam Twojego bloga...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness,
      no rumienię się...
      Dziękuję.
      I może skusisz się na moje sorbety?

      Usuń
  11. Dla mnie również sierpień to smak śliwek:) Pomysł na sorbet super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,
      świetnie,że mamy wspólny smak sierpnia.
      Dziękuję.

      Usuń
  12. Skosztowałabym obu chętnie, a zwłaszcza tego z whisky :)
    Świetne mają kolory, a śliwki bardzo lubię.
    Stewii zaś nie znałam, fajnie się czegoś dowiedzieć.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko,
      zapraszam Cię serdecznie!
      Kolor śliwki i mnie urzeka.
      Stewia to bardzo ciekawa roślina.
      Cieszę się,że tak pozytywnie odbierasz mój post.
      Serdeczności!

      Usuń
  13. Taak, sierpień ma zapach śliwek! Zdecydowanie! A sorbety uwielbiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droczilko,
      miło mi,że się zgadzasz.
      Na sorbety zapraszam!

      Usuń
  14. Znowu mnie wystawiasz na niedowiarstwo Amber! Znowu będę musiała sama się przekonać:)
    Fajnie, że tak razem się dopingujecie i inspirujecie z Konwalią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anko,
      ,nie widzieli a uwierzyli'...
      Ucieszę się,kiedy się przekonasz.
      A Konwalia bardzo mnie inspiruje.

      Usuń
  15. jak tu wybierać, oczywiście, że z chęcią spróbowałabym oba :)
    i w pełni się zgadzam - sierpięń to miesiąc śliwek, więc korzystajmy z jego owoców jak najwięcej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś,
      zapraszam!
      U Ciebie sierpień też pod znakiem śliwki?
      Cudownie!

      Usuń
  16. zdjęcia aż mi kipią latem achhhh cudowne! a sorbecik kusi mnie niemiłosiernie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko,
      bo najpiękniejsze lato w tych sorbetach!
      Dziękuję.

      Usuń
  17. Generalnie nie jem sorbetów, ale Twoje w ciemno biorę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena,
      a to dlaczego?
      Częstuj się.

      Usuń
  18. Śliwki w sezonie.U ciebie w bardziej kreatywnej wersji:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Igo,
      lubię kreatywne wersje.
      Dziękuję.

      Usuń
  19. Amber, ja się pisze na taki śliwkowy koniec lata. Fajnie się dowiedzieć nowych rzeczy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila,
      zapraszam Cię.
      Ale to jeszcze nie koniec lata,to koniec wakacji.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  20. Sorbet z pieczonych sliwek wyjatkowo dzis do mnie przemawia! :D
    A ze stewia znamy sie dobrze od lat (maz uzywa tez tej sproszkowanej, choc mnie przeszkadza nieco jej specywiczny 'posmak'...).

    Pozdrawiam serdecznie i sierpniowo!
    I milego tygodnia zycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beo,
      dziękuję.
      Smacznego!
      U nas niestety stewia tylko w postaci zielonej.
      Sama ją suszę,żeby otrzymać ,proszek'.
      Serdeczności!

      Usuń
  21. Oba zapowiadają się bardzo obiecująco, ale dziś skusiłabym się na ten z pieprzem i whiskey :)
    Amber, dzięki Tobie zajrzałam pierwszy raz do Magdy i odkryłam fantastyczny i urzekający blog. Bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urtica,
      bardzo proszę!
      Cieszę się,że zajrzałaś do Magdy.
      Jej blog jest wyjątkowy.
      Pozdrawiam Cię.

      Usuń
  22. Oba wspaniałe ;) szczególnie ten drugi korci bardzo i jest dla mnie pod każdym względem!!! Ja tez lubię inspirujące spotkania w sieci lub w realu. Dodają szarej codzienności sporo smaku :) słonecznie pozdrawiam i niebawem dam znać co z mego sorbetu wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewiórko,
      bardzo dziękuję.
      Miło będzie,jak zrobisz sorbet i dasz mi wiadomość jak się udał.
      I to prawda,inspirujące spotkania dodają wiele smaku.
      Pozdrowienia!

      Usuń
    2. wspaniały sorbet i prosty w przygotowaniu :) niebawem z mała modyfikacją u mnie na blogu :) dziękuję Ci za inspirację :)

      Usuń
    3. Wiewiórko,
      to bardzo się cieszę.
      A modyfikacją jestem niezwykle zainteresowana.
      Smacznego!

      Usuń
  23. Alez u Ciebie inaczej. I przyznam szczerze, ze mam dylemat. Ten ze stewią dietetyczny, ale ten z cukrem z takimi dodatkami, że oho!Pobudza wręcz moja wyobraźnię. I to chyba nie mądre przeglądać kulinarne blogi, kiedy zjadło się wyłącznie kawę.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofko,
      sorbety są do wyboru - ze stewią dla tych,którzy unikają cukru,z alkoholem i cukrem dla miłośników dobrego smaku!

      Usuń
    2. Ta, czuje się przekonana - alkohol i cukier to jednak coś dla mnie :)

      Usuń
    3. Skoro tak,to do dzieła!

      Usuń
  24. Nazwa wpisu jest rewelacyjna :) I faktycznie, również mam sierpień pod znakiem śliwki. A lody i sorbety jem codziennie :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta,
      dziękuję!
      Sierpień u Ciebie też śliwkowy?
      Pięknie.
      I smacznych sorbetów!

      Usuń
  25. muszę wreszcie zrobić taki sorbet!

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakie to wykwintne, nabrałam ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj, ja się nie mogę zdecydować, dlatego najlepiej będzie zrobić oba :) A gdzie można zdobyć stewię? Słyszałam że dobrze rośnie i w Polsce, warto byłoby spróbować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Petit Pastel,
      koniecznie oba!
      Ja kupiłam stewię u producenta ziół i warzyw,ale widziałam też w markecie.
      Serdeczności!

      Usuń
  28. Widzę, że sierpień ma smak śliwek nie tylko dla mnie:)
    Wspaniale, że znalazłaś Osobę, która tak Cię inspiruje!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kucharnio,
      przekonałam się,że u wielu osób smakuje śliwkami.
      Co do inspiracji to czasami rzeczywistość mnie zaskakuje.
      Pozdrowienia!

      Usuń
    2. Amber! Jestem dokładnie tego samego zdania - i co do śliwek, i co do rzeczywistości.
      Dobrego dnia:)

      Usuń

    3. To świetnie!
      Ale czy to możliwe...?

      Usuń
  29. Śliwki, whisky, stewia... ależ cudowne połączenia wymyśliłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa,
      dziękuję Ci i pozdrawiam!

      Usuń
  30. Mam duży dylemat, który wybrać- oba wspaniałe...niech będzie ten z whisky :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka,
      jakie pochwały.
      Rumieniec mnie oblewa.
      Ale naprawdę świetnie smakują.
      Częstuj się tym z whisky!

      Usuń
  31. Oba sorbety zjadłabym z wielką ochotą ...choć z wiadomych przyczym teraz wybrałabym pierwszy:) .... fajne te Wasze spotkania z Magdą Kochana:) Buziaczki zasyłam Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu,
      ja wiem...
      Ze stewią będzie dla Ciebie doskonały.
      A z whisky to musisz jeszcze poczekać.
      Dziękuję!

      Usuń
  32. swietna alternatywa dla cukru :) a zdrowa! nie jakies tam sztuczne slodziki pelne chemii.

    OdpowiedzUsuń
  33. Amber, jak się ma takiego pięknego bloga jak Twój, to trzeba ponieść tego konsekwencje;-) Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award. Szczegóły u mnie na blogu :-)
    http://www.skoraczek.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno,
      dziękuję.
      To miłe wyróżnienie,tylko zostaną chyba wyróżnione wszystkie istniejące blogi, skoro każdy wyróżni 15!

      Usuń
  34. Coś niesamowitego! ;) Istna pychota! Mój faworyt to ten z whiskey ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renula,
      miło mi.
      Częstuj się tym z whisky.

      Usuń
  35. Niesamowita kombinacja smakow - pieczone sliwki, kolorowy pieprz i whisky...czuje to!;)
    ...i nie mysl sobie, to nie dlatego, ze jest tam "ankohol":)))
    Pozdrawiam Cie goraco!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna,
      wspaniale ,że to czujesz!
      O to chodzi w przepisach.
      Dziękuję.
      A w tym,że w sorbecie jest whisky ,coś' jest.
      Nie wymiguj się...
      Uściski!

      Usuń
  36. Nigdy nie słyszałam o stewii. Boskie sorbety. W tym roku nie robiłam, a szkoda. Ale jeszcze mam szansę, bo śliwki, gruszki, morelki dopiero się zaczęły.
    A sierpień 2012 był wyjątkowo piękny, czekam na równie pogodną jesień! :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica.
      cieszę się,że poznałaś stewię.
      A sorbet można zrobić jak najbardziej z jesiennych owoców.
      Ja też mam nadzieje na pogodną jesień,chociaż lato wciąż trwa.
      Dziękuję.

      Usuń
  37. Sorbet ze śliwek? Ale to musi być smak:-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amy,
      naprawdę sorbet ze śliwek jest wart grzechu.
      Dziękuję.

      Usuń
  38. Nigdy jeszcze nie jadłam sorbetu ze śliwek...koniecznie muszę wypróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Cię zachęcam.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  39. Oba sorbety ciekawe i na oba bym się chętnie skusiła - chętniej chyba na ten z whisky, bo odrobina alkoholu dobrze robi mrożonym deserom. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu,
      częstuj się!
      Dobry wybór,choć sorbet ze stewią też ma swój niepowtarzalny smak.
      Dziękuję.

      Usuń
  40. Siedzę sobie z nagami na pufie
    i oblizuję łyżeczkę za łyżeczką...
    Jak ja lubię takie nieoczywiste smaki!
    Co prawda zamieniłam stewię na miód,
    ale i tak jest PYSZNIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda,
      co za rozpusta!
      Nieoczywisty smak...
      Brzmi magicznie.
      Z miodem muszę spróbować.
      Całusy!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.