wtorek, 18 maja 2010

Azjatyckie klimaty.Obiad.


 Lubię kuchnię azjatycką.Nawet bardzo.Tylko czy na naszej polskiej ziemi można zjeść prawdziwe azjatyckie potrawy? O tak! I sama znam parę takich miejsc.
Jednak dzisiaj miałam chęć na azjatyckie klimaty w mojej kuchni.
Źródłem inspiracji był program Rachel Allen emitowany na kanale kuchnia tv.

 Zupa kokosowa z Pak Choi
pół litra bulionu drobiowego
połowa puszki mleka kokosowego
1 papryczka chilli pokrojona na krążki
2 dymki pokrojone na ukos
ząbek startego czosnku
łyżka tartego imbiru
1 główka kapusty Pak Choi 
obgotowana mała pierś z kurczaka pokrojona na cienkie paseczki
3 łyżki sosu rybnego
sok z połowy cytryny
sól do smaku
posiekana bazylia

Wszystkie składniki zagotować . Dodać posiekaną kapustę Pak Choi. Gotować razem 1 minutę.Dorzucić do zupy obgotowaną i pokrojoną w cieniutkie paseczki pierś kurczaka.
Zagotować.Dodać sok z cytryny i 3 łyżki sosu rybnego.Zagrzać razem.Wyłożyć na talerze i posypać posiekaną bazylią.


 Kotleciki rybne na ostro z sosem mjonezowo-kolendrowym
300g łososia
50g masła
2 ząbki czosnku
1 jajko
100g tartej bułki
sok z połowy cytryny
łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżeczka tabasco
pół papryczki chilli bez pestek
4 posiekane dymki
świeża kolendra
sól,pieprz
oliwa do smażenia
Wszystkie składniki zmiksować.Formować kotleciki. Smażyć na oliwie z oliwek.


Sos majonezowo-kolendrowy:
2 żółtka
3/4 łyżeczki musztardy Dijon
sok z połowy cytryny
sól
225ml oleju
odrobina oliwy
posiekana kolendra
Żółtka,musztardę,sól i sok z cytryny zmiksować.Wolniutko dolewać olej i oliwę, cały czas miksując.Dodać posiekaną kolendrę,wymieszać.Wyłożyć na miseczkę.Podawać na talerzu obok kotlecików.


Bardzo smaczne!

2 komentarze:

  1. Amber! Oj, nawet nie wiesz jak uwielbiam takie smaki! Zwłaszcza w takie szare dni - bardzo, bardzo jestem na TAK! Pycha! Niestety, u mnie Pak Choi jest zupełnie nieosiągalne - mogę tylko pomarzyć (lub popatrzeć na Twoje danie:).
    Pozdrowienia!
    A, możesz przez mój profil na blogu napisać do mnie lub podać swój mail - chętnie podam Ci namiary na fajny program do zdjęć (to w ramach podchodów na risotto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anno,cieszę się,że Ci takie smaki odpowiadają.
    Gdybyś chciała, to mogłabym Ci podesłać Pak Choi.
    Chętnie do Ciebie napiszę.Już nawet miałam taki pomysł...Jutro będzie list ode mnie.Dzisiaj padam.
    Pa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.